SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanost u žarištu: Predavanje akademkinje Nelle Lonze Igrokazi vlasti: kako je bio konstruiran PR Dubrovačke Republike?

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U srijedu 15. svibnja 2024.  u Knjižnici HAZU u Zagrebu predavanje Igrokazi vlasti: kako je bio konstruiran
PR Dubrovačke Republike? održala je akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Snimka predavanja

Istraživanjem izvanredno bogatog arhiva Dubrovačke Republike može se rekonstruirati kako je ova država u kasnom srednjem vijeku i ranom modernom razdoblju oblikovala svoj PR, stvarajući promišljenu sliku o sebi, usmjerenu prema vlastitim podanicima, ali i strancima i njihovim državama. Kako su se prenosile poruke o vrijednostima koje je država štitila i promicala da bi dosegnule željenu publiku i da bi bile čitljive?  Kako se koristila simbolika urbanog prostora, koja je bila uloga boja i zvukova? Na temelju ovih i drugih istraživačkih tema traži se odgovor na pitanje koliko je umješno Republika artikulirala sliku o sebi i vrijedi li i danas oslušnuti njezina iskustva.

Akademkinja Nella Lonza stručnjak je za hrvatsku i europsku pravnu povijest predmodernog razdoblja. Doktorirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, usavršavala se u Italiji i Francuskoj te položila sudački ispit. Trinaest je godina predavala hrvatsku pravnu povijest na Pravnom fakultetu u Zagrebu, nakon čega se zaposlila kao istraživač u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Akademkinja je od 2020. Objavila je 11 knjiga  i preko 80 izvornih znanstvenih radova. Glavna je urednica dvaju domaćih časopisa sa statusom A1 i voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Djeluje kao evaluator znanstvenih projekata Europske unije i Republike Slovenije.

Datum

15. svibnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

13:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/