Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Virtualna izložba: Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU

Pozivamo Vas da ovogodišnje Dane europske baštine s temom Baština za sve obilježite u Gliptoteci HAZU i prisustvujete promociji virtualne izložbe pod nazivomSkulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZUu četvrtak 9. rujna u 11 sati.

Izložba je održana u Gliptoteci HAZU u lipnju i srpnju 2021. godine a popratno je oblikovan virtualni prikaz izloženih skulptura, predstavljenih u povijesnom kontekstu antičkog grada kojem izvorno pripadaju.

Koristeći realan i virtualni prostor izložba je uvod u buduće tematske prikaze zbirki sadrenih odljeva Gliptoteke HAZU, koji će biti dio stalnog postava obnovljenog muzeja. Kao početak prezentacije budućeg postava odabrana je Salona, glavni grad rimske provincije Dalmacije i arheološki lokalitet s višestoljetnim kontinuitetom života grada.

Izložbom se želi istaknuti značaj Gliptoteke HAZU kao jedinstvene ustanove u Hrvatskoj koja svojim specifičnim zbirkama sadrenih odljeva ima mogućnost sveobuhvatnog prezentiranja kiparske baštine razasute po raznim gradovima i državama, te ih okuplja na jednom mjestu.

Važnost Salone prikazana je kroz njenu povijest, arheološka istraživanja, urbanističke cjeline kao i pojedine građevinske sklopove i spomenike, kroz arhivsku, fotografsku i video dokumentaciju, što je popraćeno tlocrtima, zračnim snimkama, 3D modelima i interaktivnim mapama. 

Virtualnu izlobu predstavit će autorice izložbe prof. dr. sc. Jasna Jeličić Radonić, dr. sc. Magdalena Getaldić i Trpimir Jeronim Ježić, autor dizajna i razvoja virtualne izložbe.

Suradnici:

  • Sveučilište u Zagrebu, Grafički fakultet: Trpimir Jeronim Ježić, Marko Maričević
  • Institut für Antike, Universität Graz, Austrija: dr. sc. Manfred Lehner, Paul Bayer

 

Program: Dani europske baštine; https://www.europeanheritagedays.com/

Promocija je dio programa Dana europske baštine Ministarstva kulture i medija RH

Datum

9. rujna, 2021
Isteklo!

Vrijeme

11:00
Kategorija
Gliptoteka HAZU

Organizator

Gliptoteka HAZU
Telefon
+385(0)14686060
Email
gliptoteka@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/gliptoteka/