Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Virtualna izložba: Ivan Rendić – djela iz fundusa Gliptoteke HAZU 

 

Virtualna izložba: Ivan Rendić – djela iz fundusa Gliptoteke HAZU 

Virtual exhibition: Ivan Rendić – Works from the Collection of the Croatian Academy of Sciences and Arts Glyptotheque

Autor virtualne izložbe i teksta: Filip Turković-Krnjak, viši kustos Gliptoteke HAZU


Virtualnom izložbom „Ivan Rendić – djela iz fundusa Gliptoteke HAZU“, Gliptoteka HAZU započinje predstavljanje najznačajnijih predstavnika hrvatskoga modernog kiparstva putem vrijedne građe koja se čuva u muzeju.

Prva u nizu virtualnih izložbi posvećena je Ivanu Rendiću (Imotski, 1849.- Split, 1932.), prvomu hrvatskome kiparu novijeg vremena, koji je djelovao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i imao velike zasluge u formiranju hrvatskoga modernog kiparstva na način da je svojim radom otvorio put mlađim kiparima i potaknuo njihovo stvaralaštvo.

 

 

Skulpture i nacrti Ivana Rendića iz Zbirke hrvatskog kiparstva od 19. do 21. stoljeća i Zbirke crteža hrvatskih umjetnika tek su manji fragment ogromna Rendićeva opusa, ali daju jasan uvid u sve glavne značajke njegova kiparskog izričaja od najranijih portreta do kasnijih izvedbi brojnih nadgrobnih spomenika i obuhvaćaju prvih tridesetak godina njegova rada, najplodnije i najkvalitetnije razdoblje stvaralaštva. Na virtualnoj izložbi predstavljena su neka od antologijskih djela bez kojih ne možemo zamisliti nijedan pregled hrvatske skulpture s kraja 19. i početka 20. stoljeća, ali i neki od radova koji nisu nikada izlagani, među kojima se ističu skice i nacrti za Rendićeve nadgrobne spomenike iz Zbirke crteža hrvatskih umjetnika Gliptoteke HAZU.

Na virtualnoj izložbi predstavljene su skulpture Ivana Rendića koje čine izuzetno važan segment Zbirke hrvatskoga kiparstva od 19. do 21. stoljeća Gliptoteke HAZU. Osim što zbirka kronološki počinje upravo Rendićevim djelima, ona su i jedna od prvih upisanih u inventarne knjige Gliptoteke HAZU (tada Gipsoteke Grada Zagreba). Virtualna izložba predstavlja 75 Rendićevih djela, od čega 54 skulpture (sadrenih modela i brončanih odljeva) te 21 nacrt i skice za njegove nadgrobne spomenike koje su dio fundusa Gliptoteke HAZU. Posebno se ističu portreti poznatih ličnosti njegova vremena i hrvatske povijesti kao što su portreti Ivana Gundulića, Ivana Dežmana, Petra Preradovića, Ante Starčevića, te alegorijske figure.


Fotografije:

Goran Vranić
Gliptoteka HAZU

Prijevod:

Graham McMaster

Lektura:

Livija Reškovac

Programiranje, izrada i održavanje virtualne izložbe:

Link 2

Datum

12. - 18. ožujak, 2024 - 2029
U tijeku...

Vrijeme

00:00 - 23:00

Lokacija

Online
Kategorija
Gliptoteka HAZU

Organizator

Gliptoteka HAZU
Telefon
+385 01 4895 393
Email
gliptoteka@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/gliptoteka/