Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Virtualna izložba Fantastični svijet Borisa Dogana/ djela iz fundusa Kabineta grafike HAZU

Virtualna izložba Fantastični svijet Borisa Dogana/ djela iz fundusa Kabineta grafike HAZU

 https://dogan.kabinet-grafike.hazu.hr/

autorica izložbe: Vesna Kedmenec Križić

Kabinet grafike HAZU, prosinac 2023.

 

U povodu stote obljetnice rođenja umjetnika i akademika Borisa Dogana (1923. – 1992.) Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pripremio je virtualnu izložbu njegovih radova iz svojega fundusa. Boris Dogan završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1950. godine. Pohađao je Specijalku profesora Ljube Babića ( 1952.), te je bio  suradnik u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića (1952 –  1960.). Od 1957. godine član je umjetničke grupe Mart. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnih izložbama, te je dobitnik više nagrada za svoj umjetnički rad. Od 1988. godine redoviti je član JAZU (danas HAZU). Umjetničko djelovanje toga autora, koje zauzima istaknuto mjesto u hrvatskoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, obuhvaća – uza slikarstvo prepoznatljiva rukopisa – i grafiku, scenografiju, opremu knjiga, keramiku i tapiseriju, u kojima je razvio osebujan, sugestivan poetski stil prožet fantastikom i apstrakcijom.

Izložba Fantastični svijet Borisa Dogana predstavlja djela iz domene grafičkog i plakatnog oblikovanja objedinjenih u izboru radova nastalih tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, a radi se o manje poznatom segmentu umjetnikova stvaralaštva koji je bio sporadično i rijetko izlagan. Umjetnikovi radovi, koji su u fundus Kabineta grafike HAZU ulazili sukcesivno tijekom nekoliko desetljeća, u odabiru za virtualnu izložbu prvi su put objedinjeni i prikazani u svjetlu umjetnikovih preokupacija nadrealnom tematikom. Likovni sadržaji odabranih grafičkih i plakatnih ostvarenja kreirani su kao irealni, metafizički, scenični fragmenti umjetnikovih mikrofantazmagorija. Te drugačije, nadrealne vizure oka i duha prožete simbolima i lucidnim humorom s biljegom čudesnog predstavljaju Doganov imaginarni, fantastični svijet. Izložba je koncipirana kao prezentacija dvadeset i šest djela koja amblematski ukazuju na značajke Doganovih umjetničkih preokupacija i poetskih doživljaja irealnog i metafizičkog sadržaja te ističu i kontekstualiziraju vrijednosti i posebnosti toga segmenta umjetnikova stvaralaštva.

Ovom prigodom pozivamo Vas da posjetite i druge aktualne virtualne izložbe Kabineta grafike: Slavko Šohaj / izbor crteža iz Kabineta grafike HAZU dostupnu na poveznici: Virtualna izložba: Slavko Šohaj / Izbor crteža iz fundusa Kabineta grafike HAZU, te izložbu Nives Kavurić-Kurtović / djela iz fundusa Kabineta grafike HAZU dostupnu na poveznici https://niveskk.kabinet-grafike.hazu.hr/   Ostale virtualne izložbe dostupne su na domeni: KABINET GRAFIKE (hazu.hr)

Datum

8. - 31. prosinac, 2023 - 2028
U tijeku...

Vrijeme

08:00
Kategorija
Kabinet grafike HAZU

Organizator

Kabinet grafike HAZU
Telefon
+385(0)14895390
Email
kabgraf@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/kabinet-grafike/