SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanost u žarištu: Predavanje Strategije preživljavanja i prehrana neandertalaca u Vindiji

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokrenula je ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a šesto predavanje pod naslovom Strategije preživljavanja i prehrana neandertalaca u Vindiji održat će dr. sc. Siniša Radović, viši znanstveni suradnik, upravitelj Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU, u srijedu 31. svibnja 2023. u 16.30 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14.

Špilja Vindija nalazi se u Hrvatskom zagorju u blizini današnjeg sela Donje Voće i jedno je od najznačajnijih svjetskih arheoloških, paleontoloških i paleoantropoloških nalazišta. Najpoznatija je po nalazima neandertalaca, a uz genetička istraživanja aktualne su i studije koje se bave rekonstrukcijom njihovih strategija preživljavanja i način prehrane. U vrijeme neandertalaca izmjenjivala su se ledena doba s razdobljima zatopljenja, a smatra se da su neandertalci, poput ostalih paleolitičkih ljudi, bili aktivni lovci na krupnu divljač i konzumirali veće količine mesa. Sklanjali su se u špilje gdje su pripremali hranu i bavili se drugim aktivnostima. Analizama životinjskih ostataka iz naslaga špilje Vindije moguće je rekonstruirati kako su ondašnji neandertalci prilagođavali svoju prehranu promjenama u okolišu, ali i u u kojoj mjeri su akumulaciji životinjskih ostataka u samoj špilji mogli pridonijeti i drugi predatori poput velikih zvijeri, čiji su ostaci također pronađeni u istim naslagama.

Datum

25. svibnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

16:30 - 18:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/