SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Promocija partitura i nosača zvuka akademika Frane Paraća Carmina Krležiana / Missa Maruliana

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska radiotelevizija, Cantus i Hrvatsko društvo skladatelja organizirali su u četvrtak 15. veljače promociju partitura i nosača zvuka akademika Frane Paraća Carmina Krležiana / Missa Maruliana. Tom su prigodom predstavljene partiture Carmina Krležiana u izdanju Cantusa te Missa Maruliana u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Četvrto izdanje edicije Ligatura Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije u izdanju Cantusa donosi novi nosač zvuka i dva antologijska ostvarenja iz opusa akademika Frane Paraća: to su suita iz baleta Carmina Krležiana za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (1988.) te Missa Maruliana za sopran, bariton, zbor i orkestar (1993.). Ova izdanja objavljena su u povodu 75. rođendana akademika Paraća.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt u svom je govoru podsjetio da se u 2023. navršilo 130 godina od rođenja Miroslava Krleže, a da se ove godine navršava 500. godišnjica smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti kojem je posvećena cijela 2024. godina. „U svjetlu tih jubileja izlazak Paraćeva albuma dodatno dobiva na značenju i aktualnosti, a Krleža i Marulić još se jednom potvrđuju kao velikani koji nadilaze područje književnosti, kao osobe čije djelo trajno nadahnjuje generacije hrvatskih umjetnika, ne samo književnika, nego i glazbenika, slikara i kipara“, kazao je akademik Neidhardt.

Akademik Frano Parać u svom je govoru kazao da je za svako glazbeno djelo iznimno važno da se izvodi i da živi, što u maloj sredini poput Hrvatske nije lako.

O partiturama i izvedbama djela akademika Paraća govorili su i dirigent maestro Tonči Bilić, prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU i muzikologinja Srđana Vrsalović, urednica izdanja.

Oba djela akademika Paraća predstavljena su u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića (Missa Maruliana 2017., a Carmina Krležiana 2023. godine), a nakon izvedbi realizirane su i studijske snimke sada objavljene na nosaču zvuka.

Na snimanju suite Carmina Krležiana Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili su se članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci te dramski umjetnik Danijel Ljuboja. U izvedbi djela Missa Maruliana sudjelovali su i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić. Naslovnicu krasi kolaž Home Poise Habitat renomiranog hrvatskog likovnog umjetnika Damira Očka. Tonski snimatelj bio je Božidar Pandurić, a glazbeni producenti Krešimir Seletković i Pero Mihojević. Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Datum

15. veljače, 2024
Isteklo!

Vrijeme

12:00 - 14:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/