SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljanje virtualne izložbe Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

U petak 17. prosinca 2021. u velikoj vijećnici Doma Zadarske županije predstavljena je Virtualna izložba Maritimna kultura Zadarske županije u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, koja je napravljena u sklopu istoimenog znanstveno-stručnog skupa u organizaciji  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, Zadarske županije, Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet i suradnji sa Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Izložbu su predstavili: izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Krešimir Laštro, dipl. iur, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet, doc. dr. sc. Luka Grbić, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i dr. sc. Ljiljana Peričin, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet te jedna od autorica izložbe.

Cilj ove izložbe je promocija zadarske maritimne kulture i upoznavanje šire javnosti s bogatom zadarskom tradicijom pomorstva. Institucije, tvrtke i partneri koji su svojim djelovanjem vezani za pomorstvo zadarskog kraja dali su na korištenje svoju građu, a izabrana je ona vrsta građe koja na najbolji način predstavlja bogatstvo i značaj maritimne kulture za ovo područje. Digitalizacijom građe prikupljene za stvaranje izložbe željelo se postići trajno očuvanje bogate maritimne kulture zadarskog kraja, a i učiniti ju dostupnom javnosti s ciljem promocije i očuvanja za buduće naraštaje.

Autorice izložbe su dr.sc. Ljiljana Peričin (Zadarska županija) i Nikolina Peša Pavlović (Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru). Nositelji izložbe su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Zadru i Zadarska županija, Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet.

Izložba je dostupna na mrežnoj stranici Zadarske županije https://www.zadarska-zupanija.hr/pomorstvo-izlozba/

 

 

Datum

17. prosinca, 2021
Isteklo!

Vrijeme

11:00 - 18:00
Kategorija
Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru

Organizator

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru
Telefon
+385(0)(23)331094
Email
zavodzd@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-povijesne-znanosti-u-zadru/