SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljanje nakladničke djelatnost HAZU u 2023. godini

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predstavila je svoju nakladničku djelatnosti u 2023. godini na konferenciji za novinare u utorak 7. svibnja 2024. u Knjižnici HAZU.

Kako je kazao glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar, Hrvatska akademija je u prošloj godini izdala ukupno 91 svezak raznih publikacija: 15 knjiga, 29 zbornika radova, 23 sveska časopisa, četiri kataloga izložbi, tri knjige sažetaka, šest spomenica preminulim akademicima i jednu partituru. Od navedenih izdanja 66 svezaka Akademija je objavila kao izvršni izdavač, a 25 kao suizdavač.

Akademik Vretenar je iznio podatke da je u godinama prije pandemije Hrvatska akademija godišnje izdavala oko sto publikacija, da bi zatim taj broj pao pa ih je u 2021. objavljeno 84, a u 2022. 83, dok se u 2023. broj izdanih publikacija ponovno približio brojci sto.

„Osim što je najviša znanstvena i umjetnička institucija u Hrvatskoj, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ujedno je i jedan od najvećih izdavača znanstvene literature u Hrvatskoj“, kazao je akademik Vretenar, podsjetivši da je Akademija 1867., godinu dana nakon početka svog djelovanja pokrenula prvi hrvatski znanstveni časopis Rad koji izlazi i danas. U tom periodu do danas Akademija je objavila ukupno 6901 svezak raznih publikacija, odnosno približila se brojci od 7000.

Akademik Vretenar je podsjetio i na nedavno objavljeno prvo kolo edicije Djela Miroslava Krleže sa sedam knjiga – pet knjiga romana Zastave, knjigom eseja Deset krvavih godina te Baladama Petrice Kerempuha. Riječ je o zajedničkom projektu HAZU i Školske knjige kojim će se do kraja 2026. objaviti Krležina djela u 28 svezaka i četiri kola. Koordinator projekta sa strane HAZU je akademik Krešimir Nemec.

Među značajnijim Akademijinim izdanjima iz 2023. akademik Vretenar je spomenuo 11 svezaka nakladničkog niza Modernizacija prava u kojem je dosad objavljeno 76 zbornika radova s okruglih stolova u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU posvećenih brojnim temama s područja prava. Također je spomenuo etnološke monografije posvećene selu Štefanje i Varešu, zbornik radova u čast 70. rođendana akademika Mislava Ježića, knjigu Hrvatski film u 21. stoljeću (autori Zlatko Vidačković i Iva Rosanda Žigo) te knjigu Šumarski radovi Josipa Kozarca (priredili akademik Igor Anić i dr. sc. Anica Bilić) kojom se podsjeća da je Kozarac bio ne samo književnik, nego i  diplomirani inženjer šumarstva.

Izdanja iz 2023. mogu se razgledati na prigodnoj izložbi u Knjižnici HAZU, a popis je dostupan ovdje.

Datum

7. svibnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

11:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/