SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljanje knjige: Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša

U petak, 16. rujna 2022. u 19 sati, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu i Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, održat će se predstavljanje knjige Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša. Knjigu će predstaviti njezini autori dr. sc. Melita Peharda Uljević, Rino Stanić i Pero Ugarković, te u ime nakladnika ravnateljica Instituta dr. sc. Živana Ninčević.

Školjkaši su jedna od najraznolikijih i najistraživanijih skupina morskih organizama, ali do sada je vrlo malo tekstova o ovom razredu beskralježnjaka bilo dostupno na hrvatskom jeziku. Autori su znanstveno popularnim pristupom, zadržavajući visoku dozu stručnosti, ovom knjigom detaljno saželi svo znanje o školjkašima u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Dugogodišnje iskustvo u istraživanju ovih morskih bića preneseno je u tri različita dijela knjige. U prvom su opisane sve značajke školjkaša, uključujući poglavlja o morfologiji i anatomiji, raznolikosti školjkaša i njihovom načinu života, razmnožavanju, rastu i starosti, te o prikupljanju i uzgoju. Drugi dio detaljno se bavi našim najvažnijim vrstama, dok treći donosi do sada najpotpuniji popis vrsta ove skupine napravljen poštujući sistematiku.

Ono što ovoj knjizi daje posebnu privlačnost su vrlo detaljne fotografije koje prate tekst čime olakšavaju čitanje i razumijevanje materije, dok u trećem dijelu, u kojemu je prikazano više od 200 različitih vrsta, dočaravaju bogatstvo i ljepotu školjkaša Jadranskog mora. Mnoge vrste školjkaša fotografirane su žive što ovoj knjizi daje posebnost i zadaje nove standarde pisanja stručne literature.

Svečanost će se održati u velikoj dvorani na prvome katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi).

Datum

16. rujna, 2022
Isteklo!

Vrijeme

19:00 - 21:00
Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu

Organizator

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Telefon
+385(0)(21)348599
Email
hazusplit@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstveni-i-umjetnicki-rad-u-splitu/