SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljanje knjige akademika Velimira Neidhardta Arhitektura predsjedanja / Architecture for the Presidency

U atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 13. lipnja 2024. predstavljena je knjiga akademika Velimira Neidhardta Arhitektura predsjedanja / Architecture for the Presidency posvećena prostorima Kongresnog centra NSK uređenog za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020.

Knjiga je objavljena na hrvatskom i engleskom jeziku u izdanju Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uređenje Kongresnog centra projektirao je akademik Velimir Neidhardt iz autorskog tima projekta zgrade NSK koja je uređenjem prostora za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU krajem 2019. u potpunosti dovršena. Kongresni centar ima površinu 7200 četvornih metara, a sastoji se od konferencijske dvorane površine 550 četvornih metara, osam dvorana za sastanke, dvorane za tiskovne konferencije, medijskog centra za 200 novinara, sobe za slušanje za 150 osoba, 27 kabina za simultano prevođenje, 12 TV kabina, blagovaonice za 150 osoba, te pomoćnih ureda i ambulante. Prostor je opremljen suvremenom tehnikom i omogućuje održavanje međunarodnih konferencija na najvišoj razini. Zgrada NSK ujedno je i prva u Hrvatskoj s 5G mrežom. Za uređenje ovog prostora Vlada Republike Hrvatske osigurala je 12,6 milijuna eura.

Nakon uvodne riječi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u knjizi se nalazi tekst akademika Velimira Neidhardta s detaljnim opisom Kongresnog centra i kronologijom njegova uređenja. Knjiga sadrži i brojne fotografije i tlocrte tog prostora u zgradi NSK, a dodatak knjizi su i fotografije spomen-artikala i memorabilija izdanih povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020.

Akademik Neidhardt u svom je govoru ukratko iznio povijest izgradnje zgrade NSK i podsjetio da je još 1978. s arhitektima Marijanom Hržićem, Zvonimirom Krznarićem i Davorom Manceom sa svojim projektom osvojio prvu nagradu na natječaju. Izgradnja je započela 1988. kad su kamen-temeljac položili akademici Ivan Jurković i Andre Mohorovičić te nije prekidana ni tijekom Domovinskog rata, a zgradu je svečano otvorio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman povodom Dana državnosti 1995. No kako je pojasnio akademik Neidhardt, tada je zapravo bilo dovršeno 80 posto zgrade, dok je ostatak bio uređen u roh bau fazi, a razlog je bio spor nekadašnjih komunističkih dužnosnika Ante Markovića i Stipe Šuvara u vezi financiranja izgradnje zbog kojeg nije mogla biti uređena u potpunosti. Nakon 1998. u dotad neuređenom dijelu zgrade smještena je gruntovnica, a 2008. u vrijeme glavnog ravnatelja NSK Tihomila Maštrovića pristupilo se uređenju Kongresnog centra koji je u konačnici realiziran uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Akademik Neidhardt je kazao da u zgradi NSK ima još posla pa među ostalim treba urediti strop u južnom atriju, a na postament ispred zgrade postaviti repliku skulpture sove sa stare zgrade NSK, današnjeg Hrvatskog državnog arhiva. „Hrvati su narod koji je u sto godina sagradio dvije nacionalne knjižnice“, rekao je akademik Neidhardt.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je sugestiju da se prostor budućeg Kongresnog centra iskoristi za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2018. dao tadašnji predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, što je Vlada prihvatila. Premijer je izrazio žaljenje što je zbog pandemije koronavirusa većina sastanaka tijekom hrvatskog predsjedanja održana virtualno pa Kongresni centar nije bio iskorišten u mjeri u kojoj se planiralo. „Htjeli smo da se iz Kongresnog centra pošalje možna poruka o tome kakva je Hrvatska kao najmlađa članica EU“, rekao je Plenković, ustvrdivši da Vlada održavanjem brojnih svojih aktivnosti u Kongresnom centru doprinosi njegovoj vidljivosti. Spomenuo je i pohvale koje je novouređeni prostor dobio od dužnosnika EU koji su kazali da je na razini zgrade Vijeća EU u Bruxellesu, a možda i bolji.

Na predstavljaju su govorili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU akademik Mladen Obad Šćitaroci i glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević. Nazočne na predstavljanju knjige akademik Velimir Neidhardt proveo je kroz prostor Kongresnog centra i objasnio njegove pojedinosti.

Nakon uvodne riječi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u knjizi se nalazi tekst akademika Velimira Neidhardta s detaljnim opisom Kongresnog centra i kronologijom njegova uređenja. Knjiga sadrži i brojne fotografije i tlocrte tog prostora u zgradi NSK, a dodatak knjizi su i fotografije spomen-artikala i memorabilija izdanih povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020.

Datum

13. lipnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

12:00
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/