DOGAĐANJA

Predstavljanje fotomonografije VIZUALNA MEMORIJA STRUKE – Klinika za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu stoljeća njezinog postojanja (1921. – 2021.)

U ponedjeljak 4. listopada 2021. u Preporodnoj dvorani HAZU predstavljena je fotomonografija Stelle Fatović-Ferenčić i Drage Prgometa VIZUALNA MEMORIJA STRUKE – Klinika za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu stoljeća njezinog postojanja (1921. – 2021.), koja je objavljena u suizdavaštvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Razvoj Otorinolaringološke klinike prezentiran je do sada na više načina, ali nikada na temelju bogate i pomno sačuvane materijalne baštine ove Klinike. Fotomonografija koja će biti javnosti predstavljena 4. listopada 2021. prezentira vizualni aspekt otorinolaringologije, razotkrivajući njezinu stogodišnju povijest ispričanu slijedom sačuvanih fotografija. Polazište u koncipiranju fotomonografije činile su fotografske zbirke Otorinolaringološke klinike na Šalati koju je uredio i vodio Ante Šercer,  a koja se danas nalazi u Hrvatskome muzeju medicine i farmacije HAZU, te fotografije pohranjene na Klinici za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb na Rebru, sačuvane zahvaljujući istaknutim predstojnicima ove struke od Dragutina Mašeka, Ante Šercera, Branimira Gušića, Zvonimira Krajine i drugih sve do danas,  kada je na čelu ove Klinike njezin deseti po redu predstojnik Drago Prgomet. Sadržaj ove monografije donosi vizualizaciju lokacija na kojima je Klinika bila smještena: u Draškovićevoj ulici, potom na Šalati i napokon na sadašnjoj lokaciji u KBC-u Rebro u Kišpatićevoj ulici, fotografije odjela, bolesničkih soba, operacijskih dvorana.  Knjiga je oblikovana kao fotografski spomenar koji na jednome mjestu donosi vizualni aspekt cijeloga razvojnog puta ORL klinike, nadograđujući se time na prethodne spomenice historiografskog tipa. Riječ je o prvoj fotomonografiji jedne klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a izdaje se u povodu 100. obljetnice osnutka Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata.

Uz autore, na predstavljanju su govorili i recenzent prof. dr. sc. Marijan Klarica, a uvodno su se obratili i tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU akademkinja Vida Demarin i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Slavko Orešković. Akademkinja Demarin je kazala da Odsjek za povijest medicine HAZU i Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU čuvaju velik i javnosti nedovoljno poznat dragocjen segment baštine unutar koje se nalazi i ostavština i zbirke Otorinolaringološke klinike.

Datum

4. listopada, 2021
Isteklo!

Vrijeme

14:00
Preporodna dvorana

Lokacija

Preporodna dvorana
Zagreb, Opatička 18
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU

Organizator

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Telefon
+385(0)1 48 25 413
Email
hmmf@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/hrvatski-muzej-medicine-i-farmacije/