SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavaljanje knjige: “Život i djelo Luciana Morpurga” Suzane Glavaš

U ponedjeljak, 8. svibnja 2023. u 12 sati u organizaciji Književnog kruga Split i Zavoda za znastveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, u sklopu ovogodišnje proslave Sudamje, održat će se predstavljanje knjige Suzane Glavaš Život i djelo Luciana Morpurga. 

Autorica je satkala ne samo filološki orijentiranu već i interdisciplinarnu, kulturološku, interreligijsku i multietničku sagu o životnom putu i djelima splitskog Židova Luciana Morpurga. Pri tome se nužno dotakla te ocrtala i neospornu ulogu židovske etničke manjine u životu grada Splita koji se u prošlosti odlikovao vjerskom tolerantnošću i suradnjom pripadnika kršćanske i izraelitske vjeroispovijesti. Autorica ustvrđuje da je Luciano Morpurgo, putujući svijetom, veliki dio svog života putovao srcem, dušom i umom, pronoseći uzdignute glave svoj splitski identitet i objavljujući književna djela u Rimu pod nadimkom Spalatino/Splićanin. Ovom knjigom o zaslužnom Splićaninu Lucianu Morpurgu, autorica je željela vratiti dug i svim članovima njegove splitske obiteljske loze o kojima je ostavio izravnog ili neizravnog traga u cjelokupnom svome poliedričkom djelu, kao i o mnogim njegovim srodnicima i prijateljima, velikanima talijanske i hrvatske kulture.

Prisutne će pozdraviti prof. dr. sc. Josip Vrandečić, a knjigu će predstaviti Ljerka Šimunković, recenzentica, Nenad Morpurgo, potpredsjednik Židovske općine Split i Suzana Glavaš, autorica.

 

Datum

8. svibnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

12:00 - 14:00

Lokacija

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Trg braće Radića 7, Split
Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu

Organizator

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Telefon
+385(0)(21)348599
Email
hazusplit@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstveni-i-umjetnicki-rad-u-splitu/