SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predavanje dr. sc. Marte Navratil „Novosti u prevenciji alergije na hranu“

 

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u sklopu projekta Požeški znanstvenici izvan Požege u petak, 12. svibnja 2023. u 19 sati u Gradskoj knjižnici organizira predavanje pod nazivom Novosti u prevenciji alergije na hranu dr. sc. Marte Navratil, prim., dr. med. (pedijatar, alergolog i kl. imunolog, Zavod za alergologiju, pulmologiju, kl. imunologiju i reumatologiju, Klinika za pedijatriju, Klinika za dječje bolesti Zagreb).

Predavanje se održava u sklopu projekta Požeški znanstvenici izvan Požege kojim upoznajemo lokalnu zajednicu s našim uspješnim znanstvenicima i poduzetnicima koji su rodom iz Požege, a radno mjesto im je izvan Požege.

Sažetak predavanja:

Alergija na hranu predstavlja globalni javnozdravstveni problem koji zahvaća milijune ljudi diljem svijeta i utječe na brojne vidove života bolesnika. Prema podatcima iz literature prevalencija alergije na hranu u razvijenim zemljama kreće se od 5 do 10 % u djece i oko 4 % u odraslih osoba. Djeca s alergijom na hranu zbog eliminacijske dijete izložena su nutritivnom deficitu i imaju posljedični poremećaj rasta, što predstavlja značajan socioekonomski i medicinski problem. Porast prevalencije alergije na hranu, nepostojanje primjerenog liječenja, kao i troškovi eliminacijskih dijeta, ukazuju na važnost prevencije. U predavanju će stoga biti prikazane najnovije spoznaje o prevenciji alergije na hranu.

Pozivnica

Datum

12. svibnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

19:00 - 20:00
Kategorija
Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi

Organizator

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi
Telefon
+385(0)(34)272102
Email
zpozega@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstveni-i-umjetnicki-rad-u-pozegi/