SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Početak radova konstrukcijske obnove Palače Priester HAZU na Strossmayerovu trgu 2

U utorak 19. srpnja 2022. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti potpisan je okvirni sporazum o početku radova konstrukcijske obnove u potresu stradale Palače Priester na Strossmayerovu trgu 2. Palača Priester prva je od ukupno osam nekretnina i sedam zbirki pokretnina HAZU na kojoj, s obzirom na to da su ostvareni svi uvjeti, a zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, započinju radovi konstrukcijske obnove nakon potresa 2020. Okvirni sporazum su potpisali glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar i direktor poduzeća TEH-GRADNJA Ilija Beara, a temeljem  njega sklopit će se tri pojedinačna ugovora o javnoj nabavi radova za svaki dio gradnje sve dok palača ne bude cjelovito obnovljena, što se planira do 2026.

Neobarokna palača Priester, sagrađena 1893., upisana je u Registar kulturnih dobara RH na Listi zaštićenih kulturnih dobara, a u potresu 22. ožujka 2020. pretrpjela je znatna oštećenja. U njoj su se nalazili Arhiv HAZU te Odsjek za povijest i Odsjek za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne znanosti HAZU.

Kako je kazao akademik Vretenar, planirani početak radova i otvaranje gradilišta radi konstrukcijske obnove palače Priester predviđeni su za sredinu kolovoza 2022., a planirani rok dovršetka radova jest ožujak 2023. Vrijednost samih radova za konstrukcijsku obnovu Palače Priester iznosi 14.759.262,04 kuna bez PDV-a, odnosno 18,449,077.55 kuna s PDV-om, a radovi će se financirati sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Hrvatska akademija morat će posredovanjem drugih izvora financiranja financirati dio projekta koji se odnosi na energetsku obnovu palače Priester (procijenjena je vrijednost radova 5.066.509,96 kuna) te dio projekta koji se odnosi na ostatak cjelovite obnove. Procijenjena vrijednost radova za ostatak cjelovite obnove je 12.651.828 kuna i ta će sredstva tek trebati biti osigurana.

Akademik Vretenar je istaknuo da je palača Priester nakon potresa u dosta lošem stanju jer su joj naknadno nadograđena dva krila koja su se oslanjala na susjedne zgrade od kojih su se uslijed potresa odvojila, što je narušilo statiku. Stoga je obnova palače Priester vrlo velik zahvat.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je u travnju 2021. s Ministarstvom kulture i medija potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava kojim su osigurana sredstva za projekt Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače Priester, Trg J. J. Strossmayera 2, Zagreb. Projekt je financiran sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 22.293.908,07 kuna.

Hrvatska akademija provela je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu palače Priester koja je financirana sredstvima iz Fonda solidarnosti u iznosu od 930.000 kuna bez PDV-a i vlastitim sredstvima u iznosu od 100.000 kuna te su se stekli uvjeti za provođenje postupka nabave za izvedbu radova.

Obnova Palače Priester izvodi se prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila Zajednica ponuditelja (tvrtka CORE d.o.o. i Ured ovlaštenog inženjera geodezije VIDMAR d.o.o.), čiji je glavni projektant prof. dr. Željko Peković.

Što se tiče obnove palače HAZU u kojoj je Akademijino sjedište, akademik Vretenar je kazao da je gotova projektna dokumentacija za njenu konstrukcijsku obnovu te najavio da će uskoro biti raspisan javni natječaj za izvođače radova.

HTV: Na Palači Priester HAZU-a danas počinje konstrukcijska obnova

 

Projekti obnove nekretnina i pokretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Fonda solidarnosti.

 

 

 

 

 

 

Datum

19. srpnja, 2022
Isteklo!

Lokacija

Velika dvorana palače HAZU
Zagreb, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/