SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru proslavio 70. obljetnicu osnutka

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, osnovan 1. travnja 1954., proslavio je 4. i 5. travnja 2024. 70. obljetnicu osnutka.

Prvog dana obljetnica je proslavljena predstavljanjem novog, 65. broja znanstvenog časopisa Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru te otvaranjem izložbi o Pomorskoj zbirci te o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda. Časopis Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru koji spada među najuglednije znanstvene časopise humanističkih i društvenih disciplina u Hrvatskoj, ima kategoriju A1 časopisa i indeksiran je u prestižnoj bazi podataka „Web of Science Core Collection“. Novi broj časopisa javnosti su predstavili upravitelj Zavoda prof. dr. sc. Tado Oršolić, te dr. sc. Nikola Markulin, dr. sc. Antun Nekić i dr. sc. Ante Delić. Predstavljači su u kratkim crtama izložili sadržaj i znanstvenu vrijednost 12 znanstvenih radova koliko ih sadrži 65. broj.

Nakon predstavljanja časopisa otvorena je izložba o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda koju su osmislile dr. sc. Grozdana Franov Živković i Ljiljana Ugrinić. Posjetitelji su tako mogli doznati o izuzetno plodnoj izdavačkoj djelatnosti koja uz spomenuti časopis obuhvaća desetke monografskih izdanja i zbornika, te još nekoliko periodičnih publikacija, o djelatnicima koji su radeći pri Zavodu ostvarili zapažene znanstvene karijere, te o znanstvenim i stručnim skupovima u čijoj je organizaciji Zavod sudjelovao. Potom je otvorena izložba o Pomorskoj zbirci koju je osmislila njezina kustosica Marijana Dlačić. Izložba je posjetiteljima približila postav i značaj Pomorske zbirke koja u sklopu Zavoda djeluje od 1966. godine.

Svečanom akademijom koja je održana 5. travnja zaključena je svečanost obilježavanja 70 godina djelovanja Zavoda. Brojnim uzvanicima prigodnim su se govorima obratili akademik Dario Vretenar, tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, župan Zadarske županije Božidar Longin, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Josip Faričić, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, te kao domaćin voditelj Zavoda akademik Nenad Cambi. Svi su se govornici vrlo pohvalno izrazili o značaju Zavoda za grad Zadar, ali i za šire zadarsko područje. Vrlo je vrijednom istaknuta i relativno nedavna inicijativa osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture koji bi se oblikovao oko Pomorske zbirke i Zavoda, a čiji bi suosnivači, pored Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, bili Grad Zadar, Zadarska županija i Sveučilište u Zadru.

„Uz istraživački rad i umjetničko stvaralaštvo svojih redovitih, dopisnih i članova suradnika Akademija, kao vodeća znanstvena i umjetnička ustanova u Republici Hrvatskoj, svoje znanstvene i kulturne ciljeve ostvaruje i kroz djelovanje 27 znanstveno-istraživačkih jedinica, te sedam umjetničko-galerijskih jedinica. Osnutak ovog zavoda uslijedio je nedugo nakon što je Zadar ponovno postao dio Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, kada je nakon više od 20 godina talijanske vladavine trebalo reafirmirati njegovo hrvatstvo i važnost koju je Zadar u prošlosti imao za hrvatsku povijest i kulturu. Osnutak Zavoda, tada Instituta, predložio je 1949. godine glavni tajnik Akademije akademik Branimir Gušić, a posebno se za to bio zauzeo njezin potpredsjednik akademik Miroslav Krleža. U Zadru i njegovoj okolici rođeni su mnogi akademici, a neki su uz Zadar vezani svojim djelovanjem. Među njima su Gavro Majnolović, Spiridon Brusina, Božidar Petranović, Ivan Berčić, Natko Nodilo, Vladimir Nazor, Milan Rešeter, Nikica Kolumbić, Branimir Glavičić, Dalibor Brozović, Ivo Petricioli, Miroslav Kravar, Franjo Švelec, Mate Suić, Božidar Finka, Ante Stamać, Pavle Dešpalj, Goran Filipi, Ivan Aralica, Nenad Cambi, Vjekoslav Jerolimov, Igor Rončević, Andrej Dujella i Nikola Bašić. Akademik Bašić je autor dvije suvremene zadarske znamenitosti – Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Nadamo se da će im se uskoro pridružiti i treća –  Hrvatski muzej maritimne kulture“, kazao je, čestitavši obljetnicu svim djelatnicima Zavoda, akademik Dario Vretenar.

Voditelj Zavoda akademik Nenad Cambi posebice je u svom govoru istaknuo znanstvenu produkciju Zavoda. „Iako je nekoliko puta pripomenuto kako je Zavod osnovan 1954. godine, valja kazati i zašto je bio osnovan. Tomu je ponajviše bilo tako zato što Zadar ima najbogatiji arhiv u čitavoj Hrvatskoj. Riječ je o jednom nepresušnom vrelu za historiografska istraživanja. Među svestranom djelatnošću Zavoda, valja posebice istaknuti čak 65 objavljenih brojeva znanstvenog časopisa kojeg izdaje ovaj Zavod, što je s obzirom na okolnosti veliko postignuće. Na koncu bih kazao kako se ovaj Zavod nikako ne smije potpuno utopiti u Hrvatski muzej maritimne kulture. Muzej nije znanstvena institucija, već je to Zavod. Njegovi Radovi nose kategoriju A1 što je najviša kategorija koja se u Hrvatskoj može postići. Stoga svi žele svoj rad objaviti u ovom časopisu. To je velika zasluga Zavoda kojem ovom prigodom želim da djeluje još mnogo stoljeća“, rekao je akademik Cambi.

Nakon pozdravnih govora upravitelj Tado Oršolić je kroz kraće izlaganje predstavio rad Zavoda u minulih sedam desetljeća, njegov značaj za grad Zadar kao i za čitavu Hrvatsku.

 

Datum

5. travnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

11:00 - 18:00

Lokacija

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru
Kategorija
Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru

Organizator

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru
Telefon
+385(0)(23)331094
Email
zavodzd@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-povijesne-znanosti-u-zadru/