SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Međunarodni znanstveni skup Hrvati i Bugari. Diplomacija, politika, kultura i znanost

Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za istraživanje odnosa Hrvatske i europskog jugoistoka u povijesnoj perspektivi HAZU i Hrvatsko-bugarsko društvo u suradnji s Institutom za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti organiziraju međunarodni znanstveni skup Hrvati i Bugari. Diplomacija, politika, kultura i znanost, povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bugarske i Republike Hrvatske, te 25. obljetnice uspostave znanstvene suradnje između Bugarske akademije znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Skup će se održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 28. do 30. rujna 2022.

PROGRAM SKUPA

Međunarodni znanstveni skup “Hrvati i Bugari. Diplomacija, politika, kultura i znanost. Znanstveni skup povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bugarske i Republike Hrvatske, te 25. obljetnice uspostave znanstvene suradnje između Bugarske akademije znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ” organizira se u suradnji Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, te Hrvatsko-bugarskog društva u Zagrebu.

Skup se planira održati kao nastavak zajedničke 25. godišnje suradnje dviju najviših znanstvenih institucija Republike Hrvatske i Republike Bugarske  ̶  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Bugarske akademije znanosti, odnosno njihovih znanstvenih jedinica  ̶ Odsjeka za povijesne znanosti i Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju. Riječ je o skupu koji ima šire međunarodno, nacionalno, društveno i znanstveno značenje, a kojim se održavaju postojeće i uspostavljaju nove znanstvene veze i suradnja bugarskih i hrvatskih znanstvenika i ustanova. Svakako valja istaknuti tradiciju održavanja skupa: bilateralni hrvatsko-bugarski skupovi održavaju se redovito od 1998. godine i ovdje je riječ o 14. po redu takvom skupu.

Ovogodišnji skup biti će posvećen 30. godišnjici uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bugarske i Republike Hrvatske, te 25. godišnjici uspostave znanstvene suradnje izmedju Bugarske akademije znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Diplomatski odnosi Republike Bugarske i Republike Hrvatske uspostavljeni su u siječnju 1992. kada je Bugarska službeno priznala Republiku Hrvatsku. Ovaj čin nije bio samo posljedica djelovanja diplomatskih krugova, već je odražavalo tadašnje raspoloženje potpore Bugara prema Hrvatima. Diplomatski odnosi na razini veleposlanstava uspostavljeni su 13. kolovoza 1992. godine. Hrvatska ima svojeg veleposlanika u Sofiji od studenog 1992. a Bugarska imenuje prvog veleposlanika u Zagrebu od 29. ožujka 1994.

Znanstvena suradnja HAZU i BAN uspostavljena je i formalizirana 1998. godine ponajviše zalaganjem bugarske povjesničarke dr. Rumjane Božilove iz Instituta za balkanistiku BAN i dr. Ante Gulina, tadašnjeg upravitelja Odsjeka za povijesne znanosti HAZU. Tada je potpisan i službeni protokol dviju akademija o međusobnoj suradnji, što je omogućilo intenzivniji rad dr. Božilove, ali i mlađih naraštaja istraživača sa obje strane. Od tada do danas na temelju razmjene i uspostavljenog zajedničkog projekta sa Institutom za balkanistiku Bugarske akademije znanosti (sadašnji naziv: Institut za balkanistiku s Centrom za trakologiju) i Odsjeka za povijesne znanosti ZPDZ HAZU traje neprekidna suradnja hrvatskih i bugarskih znanstvenika kojima su interes zajedničke teme političke, društvene i kulturne prošlosti. Niz povjesničara, povjesničara književnosti, jezikoslovaca i stručnjaka drugih srodnih struka u proteklih je 25 godina radilo na istraživanju i objelodanjivanju radova koji se tiču zajedničke hrvatsko-bugarske prošlosti, od srednjeg vijeka do suvremenosti. Do sada je blizu stotinu znanstvenika u okviru ove hrvatsko-bugarske međuakademijske znanstvene suradnje sudjelovalo na bilateralnim znanstvenih skupovima i objavljivalo o hrvatsko-bugarskim odnosima u prošlosti.

U radu skupa sudjelovat će 13 bugarskih i 15 hrvatskih znanstvenika, a održati će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi se o znanstvenim i kulturnim djelatnicima iz različitih akademskih i kulturnih ustanova iz Hrvatske i Bugarske. To su dijelom djelatnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Bugarske akademije znanosti, ali očekuju se i sudionici iz drugih ustanova (sveučilišta, instituta, muzeja).

Ciljevi skupa su prezentiranje i dopuna znanstvenih spoznaja iz područja hrvatsko-bugarskih veza u prošlosti. Kao i na dosadašnjim skupovima, i ovim skupom biti će obuhvaćen široki opseg tema iz političke, vjerske i društvene povijesti, kulturnih, znanstvenih i umjetničkih kontakata Hrvata i Bugara, te tema s područja književnosti, glazbe i jezika u različitim povijesnim razdobljima, s naglaskom na vrijeme modernizacijskih procesa i formiranja građanskog društva (19. i 20. st.).

Datum

28. - 30. rujan, 2022
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija