SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Međunarodni znanstveni skup 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta

GRAD CRES, GRAD MALI LOŠINJ, SVEUČILIŠTE U RIJECI, PRAVNI FAKULTET U RIJECI, PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA,

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI – Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli,

LOŠINJSKI MUZEJ, CRESKI MUZEJ, KLUB POMORACA LOŠINJ, TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA M. LOŠINJA i GRADA CRESA

organiziraju

Međunarodni znanstveni skup 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta

 Skup će se održati 13. svibnja 2022. u Palači Moise u Cresu i 14. svibnja 2022. u Palači Fritzi u Malom Lošinju.

PROGRAM SKUPA

Projekt istraživanja i revalorizacije Cresko-osorskog statuta kao „bisera“ otočke kulturne, a osobito pravne baštine je važan za promociju otoka Cresa i Lošinja, potvrdu njihove uklopljenosti u onodobna, srednjovjekovna zbivanja koja potvrđuju povezanost otočke i hrvatske baštine s europskim pravnim tekovinama i čvrste veze sa susjednim talijanskim i njemačkim prostorima.

Cresko-osorski statut prvi je put donesen 1441. godine, a naknadno su pridodavane nove odredbe. Godine 1640. one su uređene i razvrstane u četiri knjige (poglavlja) te je iste godine cjeloviti statut tiskan u Veneciji na venecijanskom dijalektu talijanskog jezika. Tekst Statuta pripremilo je povjerenstvo čiji je rad odobrila čitava otočka zajednica: knez otoka Jakov Dolfin s po dvojicom plemića i pučana iz Cresa, po jednim plemićem i pučaninom iz Osora, Lubenica i iz Belog, što upućuje na određeni stupanj demokratskog postupka. Statut je normativni izvor lokalnog, običajnog prava s ponekim novim odredbama koje je uvodila tadašnja mletačka vlast. U njemu se nalaze neke hrvatske i slavenske pravne uz obilje stranih utjecaja koji idu prema Veneciji pa i Bizantu, ali i germanskim utjecajima.

Organizatori skupa su Grad Cres i Grad Mali Lošinj, Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci, HAZU – Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Lošinjski muzej, Creski muzej, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Turistička zajednica Grada Cresa i Klub pomoraca Lošinj, a odvija se pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

Datum

13. - 14. svibanj, 2022
Isteklo!

Vrijeme

10:00
Kategorija
Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli

Organizator

Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli
Telefon
+385 0 51 355 800
Email
rizavod@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-povijesne-i-drustvene-znanosti-u-rijeci/