SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i  umjetnosti u Zadru i Zadarska županija, Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet održali su dana 7. listopada 2021. u prostorijama Multifunkcionalne dvorane Centra za kreativne industrije, Put Murvice 3a u Zadru znanstveno-stručni skup pod nazivom Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Na znanstveno-stručnom skupu je sudjelovalo 27 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva s 18 predavanja, koji su razmjenom najnovijih znanstvenih spoznaja dali prilog boljem i potpunijem razumijevanju ovih tema.

Cilj ovog znanstveno-stručnog skupa je promocija zadarske maritimne kulture i upoznavanje šire javnosti s bogatom zadarskom tradicijom pomorstva. Raznovrsne teme na najbolji način su predstavile bogatstvo i značaj maritimne kulture za ovo područje. Obradile su se  dvije cjeline, pomorstvo te ribarstvo i marikultura, a svaka je obuhvatila teme iz prošlosti, sadašnjosti te perspektive razvoja u budućnosti – luke, pomorsku trgovinu, pomorstvo okolice Zadra i Zadarske županije, ribarstvo, akvakulturu, industriju prerade ribe i solane u Zadarskoj županiji.

Na otvaranju skupa nazočnima su se obratili akademik Nenad Cambi, voditelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u ime organizatora izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru te župan Zadarske županije Božidar Longin.


PROGRAM ZNANSTVENO-STRUČNOG SKUPA


 

Datum

7. listopada, 2021
Isteklo!

Vrijeme

09:00 - 18:00
Kategorija
Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru

Organizator

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru
Telefon
+385(0)(23)331094
Email
zavodzd@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-povijesne-znanosti-u-zadru/