Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Krajolici i spomenici zadarskog područja koncem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića 

U suorganizaciji Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Arheološkog muzeja Zadar, Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu 15. listopada 2021. u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu otvorena je tematska izložba Krajolici i spomenici zadarskog područja koncem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića autora dr. sc. Martine Dubolnić Glavan, Roberta Maršić prof. i mr. sc. Majde Dadić. Izložba je upriličena u okviru znanstvenog skupa Salona između Sredozemlja i Panonije Dani hrvatske arheologije u Splitu i Solinu kojim je obilježeno 200 godina od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i 200-ta obljetnica početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni.

Izložba je otvorena  do 29. siječnja 2022. i popraćena je katalogom Krajolici i spomenici zadarskog područja koncem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića autora Martine Dubolnić Glavan i Roberta Maršića.

Početci znanstvene djelatnosti na području Hrvatske, posebice na onom dalmatinskom, nezaobilazno se vezuju za lik i djelo prof. dr. Luke Jelića (1864. – 1922.) podrijetlom sa splitskog područja. Taj istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar najplodniji period svojeg znanstvenog djelovanja proveo je upravo na zadarskom području.  Ovom studijskom tematskom izložbom predstavljeno je istraživačko, znanstveno i kulturno djelovanje kojim je Luka Jelić zadužio Zadar, Nin, Biograd na Moru te općenito šire zadarsko područje. Predstavljena je dosada nepoznata ili nedovoljno poznata građa koja dokumentira krajolike i spomenike krajem 19. i početkom 20. st. kroz prizmu prvih istraživanja zadarskog područja te početke primjene znanstvene metodologije i dokumentacije koje je provodio Luka Jelić. Spomenuta građa potječe iz njegove bogate arhive pohranjene u Arheološkom muzeju u Splitu. Izložena je originalna građa iz Jelićeve arhive koja svjedoči o njegovu životu, izobrazbi (diplome, pisma i dr. ) i znanstveno-istraživačkome radu (rukopisi, terenski dnevnici, fotografije, tehnička dokumentacija itd.). Kroz predstavljene plakate, karte i fotografije tematski se obrađuju kulturni, prirodni, urbani i ruralni krajolici i spomenici koje je Luka Jelić istraživao na zadarskom području.

Datum

15. listopada, 2021 - 29. siječnja, 2022
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija
Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru

Organizator

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru
Telefon
+385(0)(23)331094
Email
zavodzd@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-povijesne-znanosti-u-zadru/