Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Kaštel na vrhuncu: oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice „Kaštel“ u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih , studijska izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU

Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Kaštel na vrhuncu: oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice „Kaštel“ u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih postavljena je u Knjižnici Božidara Adžije u Zagrebu od 23. lipnja do 31. srpnja 2021.

Autorice izložbe su Silvija Brkić Midžić, muzejska savjetnica, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izložba se može razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 20 sati, te utorkom, četvrtkom i subotom od 8 do 14 sati.

Na ovoj studijskoj izložbi predstavlja se građa iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU: reklamne razglednice, primjerci ambalaže lijekova, liječnički dnevnici, kao i stručni časopisi i arhivska građa iz Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU. Riječ je o vrijednoj građi koja je za povijest hrvatske farmacije važna kao svjedočanstvo o visokoj razini promotivnih aktivnosti jedne od prvih hrvatskih tvornica lijekova – tvornice Kaštel, koja je kasnije preimenovana u Plivu. Predstavljeno je njihovo oglašavanje u stručnim časopisima, ambalaža lijekova, produkcija promidžbenih rokovnika za liječnike te serija reklamnih razglednica, prospekata i skica za reklame koje je za Kaštel grafički oblikovao istaknuti hrvatski dizajner Pavao Gavranić.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Knjižnici HAZU 2016. godine, u povodu 95. obljetnice Plive.

Tvornica Kaštel osnovana je u Karlovcu 1921. godine. Prvi predsjednik odbora Dioničarskog društva Kaštel bio je prof. dr. Gustav Janeček, koji je u suradnji s dr. Eugenom Ladanyjem pokrenuo proizvodnju farmaceutskih preparata i galenskih pripravaka, čime su utrli put suvremenoj proizvodnji lijekova na ovim prostorima. Tim entuzijasta vođen vrijednostima i strašću prema znanosti ubrzo je nakon osnutka tvrtke Kaštel počeo s istraživanjem i razvojem novih lijekova. Godine 1928. proizvodnja seli na današnju lokaciju u Zagrebu, gdje se zapošljava oko 60 djelatnika i 25 činovnika, od kojih 10 akademski obrazovanih. Organizirani istraživački rad počeo je 1936., u suradnji s profesorom Vladimirom Prelogom sa Zagrebačkog sveučilišta, kasnijim dobitnikom Nobelove nagrade za kemiju. Već 1936. Kaštel je na tržište plasirao sulfanilamid, aktivnu ljekovitu supstanciju bakteriostatskog djelovanja, pod imenom Streptazol, koji je patentno zaštitio. Kaštel postaje jednim od prvih proizvođača sulfonamida u svijetu. Tijekom 1939. osnovana je državna ustanova Plibah (Proizvodnja lijekova banovine Hrvatske), a taj je naziv 23. lipnja 1941. izmijenjen u Državni zavod za proizvodnju lijekova Pliva (proizvodnja lijekova i vakcina). U kolovozu 1945. godine tvornica Kaštel je pripojena Državnom zavodu za proizvodnju lijekova Pliva – naziv pod kojim posluje od 1945. do danas. Tijekom svog razvoja Pliva je postigla veličanstvene rezultate, ne samo u proizvodnji i plasiranju svojih rezultata, već i u prepoznatljivosti svojih proizvoda i imidža općenito. Premda su kronike o Plivinoj povijesti vođene u kontinuitetu, u njima je začuđujuće malo pozornosti bilo posvećeno razvoju i procesima oblikovanja Plivinog oglašivačkog materijala i predmeta, poruka i kampanja. Stoga promidžbeni materijal proizvoda rane zagrebačke faze Kaštelove proizvodnje pohranjen u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije HAZU može poslužiti kao svjedočanstvo ranog entuzijazma i početnih proizvodnih uspjeha Kaštela na tržištu, ali i ulaganja u njihovu vizualnu prezentaciju široj javnosti. Ovi su promidžbeni materijali važan indikator početka dizajna i promidžbe i čine dragocjeno polazište u poznavanju cjelokupnosti Plivine i nacionalne industrijske baštine.

Ove godine Pliva obilježava 100. obljetnicu svoga rada te se postavljanjem izložbe Kaštel na vrhuncu u Knjižnici Božidara Adžije Hrvatski muzej medicine i farmacije pridružuje proslavi ovoga značajnog jubileja.

Datum

23. lipnja, 2021 - 31. srpnja, 2021
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU

Organizator

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Telefon
+385(0)1 48 25 413
Email
hmmf@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/hrvatski-muzej-medicine-i-farmacije/