Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba U vremenskom pomaku: Otorinolaringološka klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu od analognog do digitalnog doba

Izložba U vremenskom pomaku: Otorinolaringološka klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu od analognog do digitalnog doba u Knjižnici Božidara Adžije u Zagrebu, 15. 11. – 15. 12. 2023.

Otorinolaringološka klinika u Zagrebu započela s radom 26. rujna 1921. godine. Za njenog predstojnika imenovan je Dragutin Mašek (1866. – 1956.) koji je u prigodi svečanog otvorenja Klinike, 22. listopada 1921., održao predavanje pod naslovom Opseg i važnost otorinolaringologije. Bilo je to prvo predavanje iz kliničke medicine za studente na novoosnovanom Medicinskom fakultetu. Stoljetna historiografija Klinike za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta u Zagrebu ugradila se postupno u referentni dio nacionalne medicinske priče. Riječ je o jednoj od rijetkih medicinskih ustanova koje su uspjele sačuvati i impresivnu materijalnu baštinu. Jedan dio te baštine danas se čuva u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije HAZU, dok se drugi dio nalazi u navedenoj Klinici KBC-a Zagreb. Izložba prikazuje dio te baštine – raritetnu zbirku fotografija koncipiranu poput vremeplova – kontrastirajući prošlost i sadašnjost fotografijama iz različitih razdoblja.

S ciljem približavanja historiografije i razvoja ORL klinike izložba tematizira povijesne cjeline suprotstavljanjem fotografija zgrada i bolničkih radilišta različitih povijesnih razdoblja gradeći tako priču o vremenu i prostoru koji se mijenjao. Fotografijama se bilježe lokacije na kojima se Klinika nalazila od osnutka 1921. godine do danas, unutarnja organizacija i pojedini aspekti njezinog razvoja te uporaba suvremenih medicinskih postupaka i tehnologija. Autentičan potpis vremena i tehnika u kojima su fotografije nastale dinamiziran je kontrastom crno-bijelih analognih fotografija iz starijih razdoblja, u izvedbenom rasponu od naručenoga profesionalnog fotoatelijera do amaterske fotografije, i digitalnih fotografija suvremenog doba u bojama. Fotografije u sačuvanim albumima prikazuju prostor Klinike u vremenskom pomaku od analognog do digitalnog doba, sažimajući vremensku dimenziju kroz  komparativne segmente njezinoga razvoja.

Izložba se sastoji od uvodnog postera s kratkim tekstom te dvadeset i jednog postera s kombinacijama digitalnih reprodukcija starih (crno-bijelih) i novih (kolor) fotografija. Na posterima je ukupno predstavljeno 46 fotografija (21 iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i 25 iz arhive Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata). U postav izložbe u Knjižnici Božidara Adžije uključena je i izvorna muzejska građa – dva fotoalbuma i niz pojedinačnih fotografija.

Izložba je prvi put bila postavljena u povodu 100. obljetnice ORL klinike u Dvorani Hugo Botteri Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, 27. 9. – 31. 12. 2021.

 

Izložba se može razgledati u Knjižnici Božidara Adžije, Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/1, Zagreb, od 15. studenog do 15. prosinca 2023. u radnom vremenu Knjižnice: pon-pet 8:00 – 20:00, sub 8:00 – 14:00.

 

NOSITELJI PROJEKTA:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski muzej medicine i farmacije

Akademik Marko Pećina, voditelj

Silvija Brkić Midžić, prof., upraviteljica

Odsjek za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU

Prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata

Prof. dr. sc. Drago Prgomet, predstojnik Klinike

AUTORI IZLOŽBE: Silvija Brkić Midžić, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i prof. dr. sc. Drago Prgomet

DIGITALIZACIJA IZVORNIKA IZ MUZEJSKE ZBIRKE: Goran Vržina

AUTORI FOTOGRAFIJA U BOJAMA: Cecilija Dalić i Ivica Bitunjac

GRAFIČKO OBLIKOVANJE I PRIPREMA ZA TISAK: Studio Rašić, Ante Rašić, Ankica Penava Pejčinović

VLASNICI IZVORNE FOTOGRAFSKE GRAĐE: Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU i

Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, KBC Zagreb

 

Datum

15. studenoga, 2023 - 15. prosinca, 2023
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU

Organizator

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Telefon
+385(0)1 48 25 413
Email
hmmf@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/hrvatski-muzej-medicine-i-farmacije/