Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Spomenik kralja Tomislava u Zagrebu

Gliptoteka HAZU poziva da pogledate izložbu Spomenik kralja Tomislava u Zagrebu koja će od 18.5. do 31.5.2022. biti postavljena u podnožju Tomislavovog spomenika na istoimenom trgu.

Spomenik Kralja Tomislava jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, konjanička skulptura koja na Glavnom željezničkom kolodvoru svakodnevno dočekuje putnike i istovremeno dominira gradskom vizurom donjega grada i Lenucijeve potkove.
Ovom izložbom želimo se osvrnuti na ovogodišnju temu Međunarodnog dana muzeja „The Power of Museum“ i istaknuti snagu Gliptoteke HAZU, muzejske ustanove koja je zbog oštećenja u zagrebačkom potresu zatvorena za posjetitelje, ali na ovaj način, izlaskom na zagrebačke trgove i ulice, nastavlja s prezentacijom svog muzejskog fundusa.

Gliptoteka HAZU u svom fundusu čuva originalne sadrene modele i skice za spomenik Roberta Frangeša Mihanovića, bogatu fotodokumentaciju i arhivske materijale, kao i skice s natječaja za zamjenske reljefe za spomenik. Izložbeni eksponati dio su Zbirke hrvatskog kiparstva od 19. do 21. stoljeća, Zbirke medalja i plaketa Gliptoteke HAZU, Arhiva za likovne umjetnosti HAZU te Ambijentalne zbirke kipara Roberta Frangeša Mihanovića u vlasništvu Grada Zagreba, pohranjene u Gliptoteci.

Izložba će na Trgu kralja Tomislava biti postavljena do Dana grada Zagreba, 31.5.2022.

Autor izložbe: Filip Turković-Krnjak, kustos Gliptoteke HAZU

Izložba je nastala uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Datum

18. - 31. svibanj, 2022
Isteklo!
Kategorija
Gliptoteka HAZU

Organizator

Gliptoteka HAZU
Telefon
+385(0)14686060
Email
gliptoteka@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/gliptoteka/