Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Kinetičke arhitektonske kreacije u Areni Zagreb

U organizaciji Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 5. do 8. listopada u Areni Zagreb, u sklopu regionalnog sajma i stručne konferencije ArhiBau.hr, održava se izložba Kinetičke arhitektonske kreacije.

Izložbom se prezentiraju dijelovi arhitektonske mape, kao i film o mapi i izložbi Andrija Mutnjaković, Kinetic Architecture 1964 – 1990 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iz travnja ove godine. Velike, jasne i čitljive skice i arhitektonski crteži, dijelovi projekata, fotografije maketa uz tekstualne opise koji slijede svaki od projekata, a u filmu se i sam akademik obraća javnosti, pričom o kinetičkoj arhitekturi. Vrijednost Mape koja je bila inspiracija za izložbu je i u činjenici da je otisnuta u samo 50 primjeraka i svaki je potpisan od autora. Tiskana je na engleskom jeziku i sastoji od pet dijelova: Uvodni dio; Homobil; Kineticdome; Ornitottero i Flower House. Cilj je bio prezentirati arhitektonsku misao akademika Mutnjakovića na način koji u najreprezentativnijem obliku šalje u svijet poruku o snazi i značaju hrvatske arhitekture u drugoj polovini XX. stoljeća. Poslana je na niz prominentnih adresa diljem svijeta, a o prijemu kod međunarodne publike svjedoče i riječi zahvala koje smo povratno dobili iz Europe preko SAD-a pa do Biblioteke Aleksandrine. Približavanje hrvatske arhitekture svima koji žele širenje o arhitekturi i njezinim vrijednostima, što u konačnici znači – uvesti arhitekturu u širi kulturni diskurs i učiniti je živom sastavnicom socijalne i kulturne politike.

Zbog velikog interesa publike, priredit će se i umanjeni pretisak arhitektonske mape Kinetic arhitecture 1964 – 1990 s dodatkom autorovih izvornih tekstova na hrvatskom jeziku pod naslovom Kinetičke arhitektonske kreacije / Kinetic Arhitecture Creations, a isti naziv nosi i ova izložba.

      

Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovan je na samom kraju XX. stoljeća kao prvi specijalizirani muzej za arhitekturu u Hrvatskoj – u velikoj i raznorodnoj zajednici hrvatskih muzeja, a njegova misija promicanje je arhitektonske kulture u najširem smislu. Muzej je sastavni dio istraživalačkih, muzejskih i galerijskih institucija u sastavu HAZU, s time da je usmjeren i na suradnju sa susjednim i drugim svjetskim državama. Hrvatski arhitekti projektirali su u susjednim zemljama kao i na svim kontinentima, a strani arhitekti svojim su idejama i stavovima obogatili hrvatski ambijent. Upravo je ova arhitektonska povezanost bitna odrednica djelovanja Muzeja a poput drugih zavoda, galerija i muzeja HAZU, tako je i međunarodna arhitektonska djelatnost Muzeja arhitekture započeta gotovo 100 godina prije formalnog osnivanja.

NOSITELJ IZLOŽBE Hrvatski muzej arhitekture HAZU

AUTORICA IZLOŽBE Borka Bobovec

LIKOVNI POSTAV Iva Ceraj, Andriana Pozojević

FILM Melita Kovačević

STRUČNA SURADNJA Ana-Marija Zubović

Plakat

Datum

5. - 8. listopad, 2022
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija
Hrvatski muzej arhitekture HAZU

Organizator

Hrvatski muzej arhitekture HAZU
Email
hmamuzej@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/hrvatski-muzej-arhitekture/