Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Edo Murtić / crteži iz fundusa Kabineta grafike HAZU

Povodom 100. obljetnice rođenja velikana hrvatske apstrakcije, akademika Ede Murtića (1921. – 2005.), Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti priredio je izložbu njegovih crteža iz fundusa te publikaciju Crtački dnevnik / Edo Murtić iz edicije Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika u izdanju Kabineta grafike. Izložba se može razgledati u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12 u Zagrebu, od 31. svibnja do 20. lipnja 2021.

Smatrajući važnim istaknuti crtež kao osobitu umjetničku vrstu unutar Murtićeva opusa kao dragocjeni prinos hrvatskoj suvremenoj umjetnosti izložba i publikacija donose stotinjak intimnih crtačkih zapisa nastalih od ranih osamdesetih do 2001. godine, izabranih iz umjetnikove donacije Kabinetu grafike kojem je od 1997. godine bio i voditelj.

Premda je Murtić prije svega slikar, impresivan je i njegov crtački opus, posebice onaj koji ostvaruje u blokovima maloga formata. O Murtiću crtaču likovni kritičar i autor predgovora Milan Bešlić u Crtačkom dnevniku piše: „Može se ustvrditi da je Murtić crtač – ne samo po golemu crtačkom opusu već i po činjenici da se kontinuirano izražavao u crtežu kroz dugo stvaralačko razdoblje počev od prvih skica i manjih crteža iz mladenačkih dana kao i crteža stvaranih iskusnom rukom velikoga majstora u zrelim muževnim godinama. Knjiga je tako koncipirana od impresivne serije crteža prepoznatljivog Murtićeva rukopisa s namjerom da se na svakoj stranici rastvori svojim likovnim bogatstvom i listanjem rasprostre u jedinstvenom crtačkom umijeću. Crtački dnevnik iz fundusa Kabineta grafike HAZU još jače podcrtava značenje crteža u Murtićevu opusu i argumentira tvrdnju da je crtež medij koji medij slike nije potisnuo jer pokazuje da je njihovo prožimanje čvrst pleter jednoga djela i istoga likovnoga rukopisa.“

Izložbu je pripremila muzejska savjetnica Vesna Kedmenec Križić, likovni postav Vesna Kedmenec Križić i viša kustosica Ana Petković Basletić, tehnički postav Ivo Ćurić.

Izložba se može pogledati od 31. svibnja do 20. lipnja 2021.

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 11-19 sati, subota 10-14 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno

Datum

31. svibnja, 2021 - 20. lipnja, 2021
Isteklo!

Vrijeme

11:00 - 19:00
Kategorija
Kabinet grafike HAZU

Organizator

Kabinet grafike HAZU
Telefon
+385(0)14895390
Email
kabgraf@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/kabinet-grafike/