Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Gostovanje izložbe „Ivan Standl – zagrebački fotograf“ u Gradskom muzeju Ljubljana

Nakon izložbe u Muzeju grada Zagreba (15. prosinca 2022.  ̶  19. ožujka 2023.), realizirane u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, izložba Ivan Standl – Zagrebački fotograf od 12. ožujka do 5. svibnja 2024. gostuje u Sloveniji, u Gradskom muzeju Ljubljana.

Izložba će biti otvorena u utorak, 12. ožujka 2024., u 19 sati, a svečano će je otvoriti Blaž Peršin, ravnatelj Gradskog muzeja Ljubljana.

Ivan Standl (1832. – 1897.), rođenjem Čeh, jedan je od najznačajnijih predstavnika rane fotografije u Hrvatskoj. Stekao je zasluge zbog dugovječnosti djelovanja, kompleksna opusa i mnogih nagrada. U Zagrebu je od sredine 1860-ih sve do smrti vodio profesionalni atelijer. Portretirao je građanstvo, snimao prirodne i kulturne znamenitosti, različite umjetničke predmete, ali i za potrebe znanstvenih istraživanja. Nosio je naslov Akademijina svjetlopisca i djelovao je kao ovlašteni sudski fotograf. Upamćen je i kao jedan od kroničara velikoga zagrebačkog potresa 1880. godine. Njegova žanrovska svestranost odredila je koncepciju izložbe koja u četirima tematskim  cjelinama  okuplja  najreprezentativniju  građu  iz  renomiranih lokalnih zbirki i nastoji pokazati zašto ga je Gjuro Szabo, davnašnji ravnatelj Muzeja grada Zagreba, prozvao „nenadkriljenim zagrebačkim fotografom“. Izložba  je rezultat partnerstva Muzeja grada Zagreba s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt.

Datum

12. ožujka, 2024 - 5. svibnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/