Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Digitalna izložba Arhitektura kao ideja života — pet stilskih koraka Drage Iblera

Arhitektura kao ideja života — pet stilskih koraka Drage Iblera, digitalna izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU povodom međunarodnoga znanstvenog skupa održanoga 2021. godine te ususret izdavanju znanstvene monografije u 2023. godini

 Održavanjem znanstvenog skupa i digitalne izložbe o arhitektu Dragi Ibleru, stvaratelju niza antologijskih djela i jednom od utemeljitelja Zagrebačkoga arhitektonskog kruga, Hrvatski muzej arhitekture HAZU obilježio je stotinu godina od početka autorova djelovanja. Već za studentskih dana, počevši od 1920. godine, Ibler je sudjelovao u nizu arhitektonskih natječaja u znaku socijalnih i umjetničkih izazova razdoblja. Svojim je opusom i višeznačnim djelovanjem desetljećima ustrajno promicao progresivna načela arhitektonskog oblikovanja u rasponu kreativnog izričaja od ekspresionizma i nove stvarnosti 1920-ih, sve do modernizma internacionalnoga stila 1930-ih godina i poetičnog funkcionalizma 1950-ih godina. Pri digitalnom predstavljanju projekata iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU te ususret skorom izdavanju Zbornika radova u muzejskoj ediciji Architectonica i nadalje smo vođeni Iblerovom mišlju o arhitekturi kao ideji života koju je formulirao u okviru uvodne riječi prilikom otvaranja Prvog kongresa arhitekata Jugoslavije, izrazivši je i u sintagmi programske deklaracije grupe Zemlja 1929. godine – jer su umjetnost i život jedno.

Na znanstvenom skupu održanom 9. prosinca 2021. godine, predstavljena su nova saznanja niza međunarodnih istraživača iz Zagreba, Budimpešte, Ženeve, Essena, Ljubljane, Beograda i Mostara koji su Iblerove stvaralačke, pedagoške i strukovne pozicije sagledali u proširenom, međunarodnom kontekstu. Doprinos je to i poticaj revalorizaciji Iblerova opusa koji se ovom popratnom, digitalnom izložbom predstavlja kao mogući hod, kretanje ili ritam Iblerova opusa – u znaku svojevrsnih stilskih koraka kojima se u sažetim vertikalnim nizovima nacrta i fotografija markiraju pojedina razdoblja njegova opusa. Predstavljene karakterističnim projektima iz fundusa Muzeja, ove kratke crtice Iblerova kreativnoga govora moguće je promatrati i kao antologijske međaše kojima je trajno obilježena panorama hrvatske arhitekture.

Izložba je dostupna na poveznici: https://ibler.hazu.hr

Datum

30. - 31. prosinac, 2022 - 2025
U tijeku...

Vrijeme

08:00 - 18:00

Lokacija

Online
Kategorija
Hrvatski muzej arhitekture HAZU

Organizator

Hrvatski muzej arhitekture HAZU
Email
hmamuzej@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/hrvatski-muzej-arhitekture/