Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Krajobrazna arhitektica Branka Aničić u Gliptoteci HAZU

Izložba: Krajobrazna arhitektica Branka Aničić

Autori izložbe: Stanko Stergaršek, Iva Rechner Dika

Stručna suradnja: Borka Bobovec, Iva Ceraj
Tehnička podrška: Aneta Mudronja Pletenac, Ana-Marija Zubović

Od 7. do 28. travnja 2021. u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2 u Zagrebu, može se razgledati izložba Krajobrazna arhitektica Branka Aničić koja je dio aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU izmještenih zbog posljedica potresa.

Izložba koja prezentira projekte krajobrazne arhitektice Branke Aničić realizirana je radovima iz arhiva Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost te iz arhive autorice kao zajednički projekt Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i studija Krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nažalost, zbog posljedica potresā u ožujku i prosincu 2020. godine, postala je dio izmještenih aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture u Gliptoteci HAZU.

Tijekom Svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture prikazan je isječak iz bogatog opusa profesorice emerite Branke Aničić, koja je cijeli svoj radni vijek s jednakom strašću istodobno projektirala, proučavala i podučavala krajobraznu arhitekturu.

Školovana je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu u vrijeme u kojem se kod nas još ne spominje profesija krajobrazni arhitekt i vrlo se brzo, pod mentorstvom Zvonimira Kanija (građevinsko-arhitektonski biro „Hidroprojekt“, Zagreb), profilirala kao izniman projektant.

Od 1986. djelovala je u Zavodu za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je izgradila akademsku karijeru i, zasigurno još važnije, studij Krajobrazna arhitektura, jedini cjeloviti petogodišnji interdisciplinarni i međufakultetski studij te vrste u Hrvatskoj. Vodila je studij i zavod istovremeno participirajući u životu fakulteta.

Istodobno nalazi i vremena i snage i za aktivnosti vezane uz etabliranje tada još slabo poznate profesije – sudjeluje u osnivanju i radu Hrvatskog društva krajobraznih arhitekatai Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu (sada Hrvatska komora arhitekata), ali i u radu tijela na državnoj i lokalnoj razini.

Studij Krajobrazna arhitektura osnovan je akademske godine 1996./1997. (prvotno pod imenom Uređenje krajobraza) na krilima potpore Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša te uz sudjelovanje šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i uz značajan doprinos studija Krajobrazna arhitektura Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (študij Krajinska arhitektura Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani), a osobito profesorā Janeza Marušiča i Dušana Ogrina.

Upravo suradnja s prof. Ogrinom obilježila je velik dio projektantskog opusa Branke Aničić. Svoje bivše i recentne studente stalno je uključivala u profesionalni rad i na taj ih način praktično školovala te stvorila bazu profesionalaca koji će kasnije postati projektanti i/ili nastavnici na studiju.

Tijekom karijere surađivala je s brojnim hrvatskim arhitektima i urbanistima, ali se i samostalno ili u suradnji s kolegama iz profesije bavila i temama imanentnim istodobno i krajobraznoj arhitekturi i arhitekturi i urbanizmu,  hrabro sučeljavajući svoje ideje i shvaćanje otvorenog prostora s profesionalcima iz ostalih srodnih područja.

Uspješno je sudjelovala na više javnih i pozivnih natječaja te osvojila jednu prvu i dvije druge nagrade te jedan otkup. Svoje grupne ili individualne projekte izlagala je na dvadesetak izložbi te na tri Salona arhitekture.

Sudjelovala je u organizaciji većeg broja studentskih i profesionalnih izložbi i skupova, pri čemu posebno treba izdvojiti međunarodnu konferenciju – ECLAS Dubrovnik 2000 (European Council of Landscape Architecture Schools / Europsko vijeće studija krajobrazne arhitekture).

Dobitnica je priznanja za utemeljenje i razvoj Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata 2017. godine.

Na godišnjoj konferenciji ECLAS-a u Gentu (Belgija) 2018. dobila je, na prijedlog prof. Martina van den Toorna, Nagradu za životno postignuće (ECLAS Lifetime Achievement Award).

Godine 2020. izabrana je u počasno zvanje profesorice emerite.

Izložbu čini prikaz odabranih radova i ponešto originalnih crteža i skica, svrstanih po temama. Neki od značajnijih radova, bilo da se radi o izvedenim, natječajnim ili neizvedenim projektima, ilustrirani su većim brojem priloga iz različitih faza razrade kako bi se pokazala višeslojnost zadataka, pa i sa željom da se prikaže kompleksnost same profesije krajobrazni arhitekt.

Treba napomenuti da je izbor sužen na projekte iz domene krajobraznog oblikovanja i da ne obuhvaća planerski dio opusa prof. Aničić.

Znanstveni doprinos pokazan je izborom knjiga i publikacija, a edukativni projekcijom fotografija s nastave.

O izložbi je tiskan i deplijan.

https://www.youtube.com/watch?v=EHXT70scHmk

 

Datum

7. - 28. travanj, 2021
Isteklo!

Lokacija

Gliptoteka
Kategorija
Gliptoteka HAZU

Organizator

Gliptoteka HAZU
Telefon
+385(0)14686060
Email
gliptoteka@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/gliptoteka/