SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

51. Dani hvarskog kazališta

51. Dani hvarskog kazališta, znanstveni skup u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zagreb, Književnog kruga Split, Grada Hvara i Javne ustanove u kulturi HVAR 1612, održavaju se u Hvaru od 8. do 11. svibnja 2024.

Ovogodišnji skup okupio je 27 uglednih znanstvenika, teatrologa, kazališnih stručnjaka i umjetnika koji će prezentirati ukupno 31 znanstveni rad na teme „Marko Marulić“ i „Književnost, kazalište, trauma“. Svečano otvorenje skupa bit u četvrtak, 9. svibnja 2024. u 9 sati u galeriji Arsenal.

„Nakon prošlogodišnjih jubilarnih Dana Hvarskoga kazališta, na kojima smo govorili o prošlosti, napose o važnosti hvarskoga komunalnog kazališta u kontekstu mediteranskoga kulturnog kruga te o važnim promjenama tijekom proteklih pola stoljeća u hrvatskoj književnosti, kazalištu, kulturi i humanističkim znanostima, s 51. Danima vraćamo se sadašnjosti pa ćemo na njima govoriti o aktualnoj temi odnosa umjetnosti i traumatskih iskustava kojima je današnji čovjek izložen. Budućnosti se okrećemo i time što i u organizaciju Dana i u sudjelovanje na njima uključujemo sve više stručnjakinja i stručnjaka mlađega naraštaja koji, napokon, i jesu budućnost hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti. Dakako da pritom nismo zaboravili ni na veliku obljetnicu Marka Marulića jer ni te budućnosti nema bez prisjećanja na tradiciju i njezina stalnog preispitivanja“, poručio je predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker.

U dramskom dijelu programa u najstarijem javnom kazalištu Europe utemeljenom 1612. godine, u srijedu gostuje HNK Split s predstavom Dubravka Mihanovića „Žaba“ u režiji Aide Bukvić, potresnom pričom o prepoznatljivim ljudima koji se teško prilagođavaju vremenima izvrnutih vrijednosti.

Istu temu traume, ali iz ženske perspektive, obrađuje i autorski projekt Jasne Žmak „this is my truth, tell me yours“, u produkciji Centra za dramsku umjetnost, Zagreb & Via Negativa, Ljubljana & Društvo Mesto žensk, Ljubljana s partnerima: KunstTeatar, Zagreb & VoxFeminae festival, Zagreb & Zavod En-Knap, Ljubljana, koji će biti izveden u četvrtak, 9. svibnja.

Dani hvarskog kazališta jedinstven su nacionalni događaj koji se u Hvaru održava od 1974. godine, tradicionalno okuplja ugledne teatrologe, kazališne stručnjake i umjetnike. Skup obrađuje zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije.

Skup se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sunčanog Hvara.

 

Datum

8. - 11. svibanj, 2024
Isteklo!
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/