SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

50. Dani Hvarskog kazališta

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, od utorka 16. svibnja do subote 20. svibnja 2023. u gradu Hvaru održat će se jubilarni 50. Dani Hvarskog kazališta, kulturna manifestacija koju su na početku 1970-ih godina utemeljili književnici, znanstvenici i kazališni ljudi Marin Franičević, Marko Fotez, Živko Jeličić, Marijan Matković i Franjo Švelec.  Nastavljajući tradiciju, koju ni rat nije prekinuo, Dani se ove godine održavaju u svečanijem ozračju i uz sudjelovanje više od četrdeset znanstvenica i znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Mađarske, Poljske, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Dvije provodne teme također su vezane uz ovu visoku obljetnicu: Hvarsko komunalno kazalište u kontekstu mediteranskih komunalnih kazališta i Promjene očišta: hrvatska književnost i hrvatsko kazalište te znanost o njima u proteklih pola stoljeća.

U večernjem programu Hrvatska narodna kazališta iz Zadra (u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba), Šibenika i Splita te Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika prikazat će predstave nastale prema tekstovima Tene Štivičić, Živka Nižića, Vlade Gotovca i Siniše Glavaševića.

Prvi Dani Hvarskoga kazališta održani su od 22. do 26. svibnja 1974. Manifestacija je od početka bila zamišljena kao susret znanosti, esejistike i kazališta pa se na znanstvenim skupovima istraživala, prezentirala i interpretirala građa o hrvatskoj drami i kazalištu, poslije i kulturnoga i društvenog života, a usporedo su se u zgradi najstarijega komunalnog kazališta u Europi i u drugim izvedbenim prostorima održavale kazališne predstave, ponajčešće u korespondenciji s temom znanstvenoga skupa.

Datum

16. - 20. svibanj, 2023
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija