SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanost u žarištu: Predavanje Josipa Klaića Bukovčev Gundulić: 130 godina od sna

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U srijedu 10. travnja 2024.  u Knjižnici HAZU u Zagrebu predavanje Bukovčev Gundulić: 130 godina od sna  održao je Josip Klaić, asistent-doktorand u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU.

Prije 130 godina Vlaho Bukovac je naslikao sliku Gundulić zamišlja Osmana po narudžbi biskupa Josipa Jurja Strossmayera za Akademijinu Galeriju. Nakon nje će naslikati još tri velike kompozicije za nacionalne institucije u Zagrebu: Odjel za nastavu i bogoštovlje, Hrvatsko narodno kazalište te Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Svaka će za glavnog lika imati Ivana Gundulića. Bila je to kulminacija otkrivanja lika i djela velikog pjesnika započeta još s ilircima u prvoj polovici 19. stoljeća. Što Gundulić označava u buđenju nacionalne svijesti razjedinjenog Trojedinog Kraljevstva Hrvatske, Slavonije i Dalmacije na konkretnim slikarskim primjerima u prostorima u kojima se nalaze? U izlaganju se čitanje slike i slikanje teksta pokušavaju propitati kroz sami književni predložak, ali i Strossmayerov san o obrazovanju južnoslavenskih naroda u činu osnivanja institucija (Akademije i Sveučilišta) tijekom složenog političkog razdoblja kraja 19. stoljeća. Na Bukovčevom se primjeru očituje sprega riječi i slike, odnos estetskog i političkog te se nameće pitanje koliko ono književno-umjetničko, time i jezično, može biti konstitutivno u formiranju svijesti o (nad)nacionalnoj pripadnosti.

Josip Klaić (Dubrovnik, 1991.) je asistent-doktorand u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU te suradnik na HRZZ projektu Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama. Diplomirao je povijest umjetnosti (2016) i arheologiju (2018) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pripravništvo za kustosa odradio je u Muzeju suvremene umjetnosti 2018/19. Radio je u Ministarstvu kulture i medija 2021/22. Surađivao je s više muzeja, nezavisnih institucija u kulturi i festivala. Autor je više znanstvenih, stručnih i kritičkih tekstova o modernoj i suvremenoj umjetnost.

Datum

10. travnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

13:00 - 15:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/