Ehrlich Stanislav Duško

Dopisni članovi III. Razred za prirodne znanosti
Ehrlich Stanislav Duško

Datum rođenja:

  • 1943

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

E-mail adrese:

Ehrlich Stanislav Duško

Dopisni članovi III. Razred za prirodne znanosti

Akademske titule:

  • doktor znanosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za prirodne znanosti (30.01.1997. – …)

Životopis

Stanislav Duško Ehrlich, hrvatski biokemičar, rođen je u Zagrebu 6. prosinca 1943. Diplomirao je organsku kemiju i biokemiju 1967. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz biokemije stekao je na Sveučilištu Pariz VII. Bio je znanstveni suradnik dr. Joshue Lederberga, dobitnika Nobelove nagrade, na Odjelu za genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Osnovao je i vodio Odjel za mikrobiološku genetiku i Odjel za mikrobiologiju pri Nacionalnom institutu za poljoprivredna istraživanja (INRA). Također je osnovao tvrtku Enterome koja razvija biomarkere na bazi mikrobioma. Sada je direktor emeritus istraživanja u INRA-i, profesor na King’s Collegeu u Londonu i glavni znanstveni direktor Enteromea. Njegovo je glavno područje istraživanja crijevni mikrobiom.

Ehrlichov tim razvio je pristup poznat kao “kvantitativna metagenomija” koji se temelji na velikom protoku sekvenciranja ukupne DNA izvađene iz stolice i moćnoj bioinformatici. Ovaj pristup vrlo detaljno opisuje sastav zanemarenog crijevnog mikrobioma.

Za dopisnog člana HAZU izabran je 1997. Također je član Američke akademije za mikrobiologiju i  Francuske poljoprivredne akademije. Za svoje zasluge dobio je brojna priznanja, među ostalim i francusku Legiju časti.