Šestan Nenad

Dopisni članovi IV. Razred za medicinske znanosti
Šestan Nenad

Datum rođenja:

  • 1970

Mjesto rođenja:

  • Zadar

E-mail adrese:

Šestan Nenad

Dopisni članovi IV. Razred za medicinske znanosti

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za medicinske znanosti (12.05.2016. – …)

Biografija

Nenad Šestan, hrvatski neurobiolog, rođen je 1970. u Zadru. Godine 1995. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1999. je obranio disertaciju iz područja neurobiologije na Sveučilištu Yale (Ph.D.). Svoju znanstvenu karijeru nastavio je na Yaleu kao poslijedoktorand i kasnije kao nastavnik.

Istraživački interes profesora Šestana kreće se unutar područjā razvojne euroznanosti, neurogenomike i poremećaja razvoja ljudskog mozga. Trenutno je redovni profesor u trajnom zvanju na odjelima za neuroznanost, genetiku, psihijatriju i komparativnu medicinu te u Zavodu za razvoj djeteta (Yale Child Study Center) Sveučilišta Yale. Prof. Šestan član je Kavli instituta za neuroznanost i gostujući profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je više od 70 radova u vodećim svjetskim časopisima i poglavlja u knjigama s više od 6.000 citata u WoS-u (h-indeks = 32). Više od 20 godina član je međunarodnog Društva za neuroznanost (Society for Neuroscience). Trenutno je jedan od glavnih voditelja više institucijskih BrainSpan i psychENCODE konzorcija pod pokroviteljstvom Nacionalnih instituta za zdravstvo Sjedinjenih Američkih Država (National Institutes of Health – NIH). Voditelj je i nekoliko drugih projekata pod pokroviteljstvom NIH-a, Simons fondacije i Kavli instituta za neuroznanost.

Prof. Šestan dobitnik je nekoliko važnih međunarodnih nagrada i priznanja u području neuroznanosti i psihijatrije, među kojima su Krieg Cortical Discoverer, McDonnell Scholar, NARSAD Distinguished Investigator, Krieg Cortical Kudos i NARSAD Young Investigator. Tijekom studija u Zagrebu dobio je sveučilišnu stipendiju i Rektorovu nagradu. Dugogodišnji doprinos profesora Šestana istraživanju normalnog i poremećenog razvoja mozga ostavio je trajan i dubok trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i usavršavanja novih znanstvenika u području neuroznanosti u Hrvatskoj.

Za dopisnog člana HAZU izabran je 2016.

Nenad Šestan – osobna stranica