Penezić Vinko

Članovi suradnici VII. Razred za likovne umjetnosti
Penezić Vinko

Datum rođenja:

  • 21.01.1959

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Penezić Vinko

Članovi suradnici VII. Razred za likovne umjetnosti

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik – Razred za likovne umjetnosti (10.05.2018. – …)

 

Životopis

Vinko PENEZIĆ rođen je u Zagrebu 1959. godine. Diplomirao je 1982. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Kontinuirano radi u zajedništvu s Krešimirom Roginom. Šest puta nagrađen je na natječajima u Japanu. Autor je više od 150 projekata i realizacija raznorodnih tipologija. Godine 2012. završena je, prema njegovoj ideji, Kuća japansko-hrvatskog prijateljstva u japanskom gradu Tokamachiju. Sudjelovao je na stotinjak arhitektonskih natječaja, na kojima osvaja niz nagrada i otkupa, te je dobio sljedeća priznanja: Srebrnu medalju svjetskog bijenala INTERARH u Sofiji (1987.); nagradu 18. Salona mladih za arhitekturu (1986.); Veliku nagradu 14. Beogradskog salona arhitekture (1988.); Nagradu 23. Salona arhitekture u Zagrebu (1988.); Nagrade UHA-e Viktor Kovačić (1997.) i Bernardo Bernardi (1997.); Nagradu Vladimir Nazor (2002.); Nagradu Grada Zagreba (2005.); Nagradu Ranko Radović u Beogradu (2009.); nagradu ULUPUH-a za najbolji postav izložbe (2013.) te Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za likovnu umjetnost za 2013. godinu. U razdoblju 2007. – 2010. godine profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a 2009. gostujući je profesor na visokom učilištu Ecole Speciale d’Architecture u Parizu. Od 2013. godine gostujući je profesor na Sveučilišnom američkom koledžu (University American College) u Skoplju te predavač na više japanskih sveučilišta. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 2001. godine.

S kolegom Krešimirom Roginom 2014. g. dobitnik je Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička postignća u Republici Hrvatskoj u 2013. godini.


 

Bibliografija

Radovi

Uz arhitekta Krešimira Roginu dobitnik je Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu za područje likovnih umjetnosti.

Arhitekti Vinko Penezić (Zagreb, 1959.) i Krešimir Rogina (Rijeka, 1959.) nakon diplome na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu neprekidno rade zajedno, te kao 25-godišnjaci osvajaju dvije prve nagrade na natječajima, jednu u Zagrebu, za plivalište Mladost, drugu u Tokiju. Od tada šest puta bivaju nagrađeni na Shinkenchiku i Central Glass natječajima u Japanu. Tri puta izlažu na Venecijanskom bijenalu. Godine 1989. osnivaju ljetnu školu arhitekture u Grožnjanu. Gostujući su profesori na University American College u Skoplju, te predavači na više japanskih sveučilišta.

Nagrada HAZU dodjeljuje im se za arhitektonsko djelo pod nazivom LANTERNA / SVJETIONIK PRIJATELJSTVA koja je klupski objekt s multifunkcionalnim paviljonom u gradu Tokamachi, prefektura Niigata, u Japanu. Zdanjem su izražene imanentne sličnosti između dvije kulture na području umjetnosti i arhitekture, što se prvenstveno ogleda u simbiozi tradicije hrvatske nefigurativne umjetnosti i japanskoga graditeljskog umijeća koje je inspiriralo zapadnu modernu arhitekturu. Željom da se stvori znak u krajoliku, koji će istodobno biti izražajan, ali i japanski sveden, iskristalizirala se zamisao Lanterne/Svjetionika prijateljstva.

Namjena zdanja je trojaka i podijeljena po vertikali: sportski sadržaji, reprezentativni klupski sadržaji, te multifunkcionalni paviljon koji u sebi nosi i simbolički naboj sjaja prijateljstva. Radi se o velikom priznanju međunarodnom djelovanju Penezića i Rogine, time ujedno zagrebačkoj i hrvatskoj arhitekturi, pogotovo uzevši u obzir da vrlo malo inozemnih arhitekata dobiva priliku graditi u Japanu.