Bestvina Mladen

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti
Bestvina Mladen

Datum rođenja:

  • 1959

Mjesto rođenja:

  • Osijek

E-mail adrese:

Bestvina Mladen

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti

Akademske titule:

  • doktor znanosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti (10.05.2012. – …)

Životopis

Mladen Bestvina, profesor matematike na Sveučilištu u Utahu (University of Utah, Salt Lake City, Utah, SAD), svjetski je poznat hrvatski i američki matematičar. Rođen je 1959. u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Već kao srednjoškolac istaknuo se izvanrednim rezultatima na domaćim i međunarodnim matematičkim natjecanjima (dvije srebrne i jedna brončana medalja na matematičkim olimpijadama).

Odmah nakon diplomiranja 1982. na Sveučilištu u Zagrebu otišao je na Sveučilište države Tennessee (University of Tennessee) u Knoxville u SAD, gdje je doktorirao već 1984. Sljedećih devet godina proveo je Bestvina kao istraživač, docent (Assistant Professor), odnosno izvanredni profesor (Associate Professor) na vodećim matematičkim institucijama u svijetu: u Zavodu za matematičke znanosti (Mathematical Sciences Research Institute) i na Sveučilištu države Kalifornije (University of California) u Berkeleyu; na Visokom institutu za egzaktne znanosti (Institut des Hautes Études Scientifiques) u Parizu; na Sveučilištu države Kalifornije (University of California) u Los Angelesu te na Institutu za viša znanstvena istraživanja (Institute for Advanced Study) u Princetonu. Od 1993. je redovni profesor (Professor), a od 2008. istaknuti profesor (Distinguished Professor) na Sveučilištu u Utahu.

Bestvina je urednik (Associate Editor) časopisa Annals of Mathematics, koji se već godinama smatra vodećim matematičkim časopisom u svijetu. Osim toga u uredništvu je deset važnih časopisa, medu kojima su i Transactions of the American Mathematical SocietyMemoirs of the American Mathematical SocietyJournal of Topology and AnalysisGeometric and Functional Analysis i GroupsGeometry and Dynamics.

Objavio je velik broj radova i održao mnoga predavanja. Posebno priznanje iskazano mu je kad je na Svjetskom matematičkom kongresu u Beijingu 2002. održao predavanje na poziv o grupi vanjskih automorfizama slobodne grupe ranga n. U svojem znanstvenom radu dao je bitne doprinose geometrijskoj topologiji (univerzalni kontinuumi, mnogostrukosti, hiperboličke strukture na 2- i 3- mnogostrukostima) i geometrijskoj teoriji grupa. U toj je disciplini danas jedan od vodećih specijalista u svijetu. Svojom suradnjom s matematičarima u Hrvatskoj bitno pridonosi napretku matematike u našoj sredini.

Od 2012. dopisni je član HAZU.

Mladen Bestvina – osobna stranica