Kuljanić Elso, akademik

Redoviti članovi IX. Razred za tehničke znanosti
Kuljanić Elso

Datum rođenja:

  • 19.11.1936

Mjesto rođenja:

  • Stivan, otok Cres

Adrese:

  • Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, 10000 Zagreb

Telefoni:

  • Razred za tehničke znanosti HAZU: +385 01 4895 170

E-mail adrese:

Kuljanić Elso, akademik

Redoviti članovi IX. Razred za tehničke znanosti

Akademske titule:

  • akademik
  • doktor znanosti

Institucije:

  • redoviti profesor u miru – Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci
  • professor emeritus – Sveučilište u Rijeci (2011. – …)
  • rektor – Sveučilište u Rijeci (1991. – 1993.)

Članstvo u Akademiji:

  • redoviti član – Razred za tehničke znanosti (30.01.1997. – …)

Životopis

Elso Kuljanić rođen je 19. studenog 1936. u Stivanu na otoku Cresu. U Malom Lošinju završio je trogodišnju Industrijsku školu i postao tokar te je zatim nastavio školovanje u Tehničkoj školi u Rijeci. Diplomirao je strojarstvo na Strojarsko – brodograđevnom fakultetu (danas Fakultet strojarstva i brodogradnje) u Zagrebu 1962. Potom magistrirao na istom Fakultetu, te se zaposlio u Institutu za alatne strojeve u Zagrebu, gdje je radio 12 godina. Doktorirao je 1972. na Sveučilištu u Cincinnatiju (University of Cincinnati) u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je uz rad na doktoratu, godinu i pol predavao predmet Metal Cutting. Pritom mu je kolega i prijatelj bio Neil Armstrong, čovjek koji je prvi stupio na mjesec. Unatoč ponudi za rad na poznatom Svučilištu u Bostonu (Boston University) vratio se u Hrvatsku. Od 1975. radio je kao profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a od 1993. na Sveučilištu u Udinama (Universita’ di Udine). Kao honorarni ili gostujući profesor predavao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, te na svjetskim sveučilištima: Massachusetts Institute of  Technology (MIT), California State University at Berkeley, Univeresity of Kentucky sve u SAD – u, Universita’ di Firenze u Italiji, na sveučilištima UNIMEP i Caxias do Sul u Brazilu. U Meksiku je bio u savjetodavnoj državnoj misiji 1980. Bio je savjetnik u više tvornica u Hrvatskoj, Italiji, SAD – u, Meksiku i u Brazilu.

Na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci bio je direktor Instituta od 1977. do 1981. prodekan za znanost od 1981. do 1983. dekan od 1983. do 1985. prorektor Svučilišta u Rijeci od 1989. do 1991. i rektor Sveučilišta u Rijeci tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1993. kada je inicirao uređenje Sveučilišnog kampusa u bivšoj vojarni na Trsatu u Rijeci.

Znanstveno i stručno bavi se obradom materijala odvajanjem čestica, optimizacijom procesa obrade i obradnih sustava, novim postupcima obrade te alatnim strojevima. Bio je voditelj programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske Istraživanje visokoproduktivne inteligentne proizvodnje i znanstvenog projekta Istraživanje visokoproduktivnih obrada na inteligentnim obradnim sustavima. S Fraunhofer IPT– Institut fur Production Technik u Aachenu, Njemačka, radio je na europskom znanstvenom projektu ThermoGrind—Thermally Controlled Rotational Grinding of  Sapphire Wafers for Highly Efficient Manufacturing of Modern White LED Light Sources. U suradnji s RWTH iz Aachena, radio je na istraživanju novog dinamometra za mjerenje sila rezanja pri tokarenju i glodanju, za poznatu Švicarsku firmu Kistler. Na poziv National Research Council-Board on Manufacturing Engineering Design sudjelovao je u projektu u SAD-u pod nazivom “Vision 2020 – the Manufacturing Enterprise”, Washington D.C. 1998.

Profesor Bertil Colding s Royal Institute of Technology u Stockholmu – KTH je za akademika Kuljanića  napisao da je najprominentniji istraživač na svijetu na području obrade s više zubi (I believe that you are the most prominent researcher on multi – tooth cutting in the world). Neka njegova otkrića i metode primijenjena su u domaćoj i stranoj industriji. Bio je utemeljitelj i organizator svjetskog kongresa AMST – The International Conference on Advanced Manufacturing Systems and Technology koji je organizirao dvanaest puta diljem Europe. Na zamolbu predsjednika The Science and Technology Foundation of Japan H. Yoshikawe nominirao je dva kandidata za prestižnu nagradu Japan Prize.

Napisao je knjigu Život i znanost koju je objavilo Sveučilište u Rijeci, 2018. u kojoj je opisao životni put, rodni otok Cres i najvažnije znanstvene rezultate, a objavljene su i neke njegove pjesme. Osim pisanja pjesmi bavi se i skladanjem.

Aktivni je član mnogih znanstvenih i strukovnih udruga, a od 1984. redoviti je član (fellow) Međunarodne akademije za proizvodno strojarstvo (Inernational Akademy for Production Engineering –  CIRP) sa sjedištem u Parizu. Bio je predsjednik znanstvene radne grupe “Milling” CIRP-a od 1974. do 1980. član Tehničkog komiteta – 29 ISO (International Standard Organization), od 1969. do 1988. član Hrvatske zajednice proizvodnog strojarstva od 1993. i predsjednik Zajednice jugoslavenskih znanstvenih instituta za proizvodno strojarstvo, od 1986. do 1987. Dobitnik je Nagrade za znanstveni rad “Nikola Tesla”, 1977. Nagrade Grada Rijeke, 1988. Državne nagrade za životno djelo republike Hrvatske, 2011. Nagrade za životno djelo Primorsko – goranske županije, 2019, počasni građanin Grada Malog Lošinja, 2019. te nositelj počasnog zvanja Professor Emeritus Sveučilišta u Rijeci, 2011. Prenašajući svojim studentima stečeno znanje i iskustvo, poručio im je da puno rade, ali i da pronađu zadovoljstvo u poslu koji rade, a da ne razmišljaju o novcu, on će ionako sam doći kao rezultat predanog rada. Akademik Elso Kuljanić pridonio je doprinosu Hrvatske svjetskoj znanosti na području znanstvene discipline proizvodnog strojarstva.