Cvetnić Ratko

Članovi suradnici VI. Razred za književnost
Cvetnić Ratko

Datum rođenja:

  • 1957

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Cvetnić Ratko

Članovi suradnici VI. Razred za književnost

Biografija

Ratko CVETNIĆ, književnik i publicist, rođen je 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju te studirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti. Od 1998. stručni je tajnik u Zagrebačkom sportskom savezu. Književnim se radom počeo baviti potaknut iskustvom što ga je stekao u Domovinskom ratu. Objavljen isprva u tjedniku, i prije no što će izići kao knjiga (1967.), njegov je roman Kratki izlet postao književna senzacija. To je visokoliterarizirani memoarski zapis urbanog intelektualca, lišen patetike i prijetvornog domoljublja, u kojem se pretapaju dnevnički krokiji, često nanizani po tragično-komičnom principu. Roman je dobio Nagradu Gjalski te je ubrzo bio preveden na više jezika. Desetljeće poslije, opsežnim romanom Polusan (2009.), Cvetnić nas odvodi u često tematizirane osamdesete godine, u vrijeme rasapa bivše države. Mozaične strukture, sačinjen od mnoštva epizoda, digresija i obilja likova, ovaj je roman pisan iznimno bogatim stilom, smislom za detalj i vještinom finog esejiziranja (Nagrada Gjalski 2009.). Godine 2013. Cvetnić se javlja romanom Povijest instituta u kojem glavni lik, umjesto preminulog prijatelja, pokušava dovršiti studiju o povijesti središnjeg instituta koji slavi stogodišnjicu. U romanu se živo isprepleću sudbine oba lika, snažno povezane ustanovom, koja se pokatkad doima i kao globalna metafora. Zbog iznimne književne zrelosti, mjesta što ga već sad zauzima u suvremenoj hrvatskoj književnosti te gotovo virtuoznoga izraza, Cvetnić svakako zaslužuje da postane članom suradnikom HAZU.

iz: Pregled kandidata za nove članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  IZBORNA SKUPŠTINA – 12. svibnja 2016.

Dobitnik je Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička postignuća u Repubici Hrvatskoj za 2018. godinu i to za područje književnosti za knjigu Blato u dvorištu (Mozaik knjiga, Zagreb, 2018.).


Cvetnić, Ratko, hrvatski književnik (Zagreb, 26. VI. 1957.). Studirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručni je tajnik u Zagrebačkom sportskom savezu. Pozornost kritike i čitatelja privukao je autobiografskim zapisima o Domovinskom ratu Kratki izlet (1997.), u kojima je s ironijskim odmakom opisao ratnu svagdašnjicu. Objavio je i romane Polusan (2009.), o Zagrebu potkraj 1980-ih, i Povijest Instituta (2013.), tema kojega je hrvatska povijest od sredine XX. st. do danas.

iZ: Cvetnić, Ratko. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020.


https://hr.wikipedia.org/wiki/Ratko_Cvetnić

 

Bibliografija

Djela u katalogu NSK