Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Akademik Jakša Barbić dobitnik nagrade “Dr. sc. Jadranko Crnić”

 

Branko Nađ za Universitas: Priznanja Zaklade “Dr. sc. Jadranko Crnić” za 2022. godinu”

 

Riječ laureata – akademik Jakša Barbić:

Kada nakon 63 godine aktivnog djelovanja u struci dobijete priznanje kolega koji imaju najbolji uvid u sve što se na tom području događa, shvaćate da ste radili društveno korisnu stvar. Pridonijeti unaprjeđenju struke poslanje je svakog njezina pripadnika, a naročito onih koji se bave znanošću, a uz to djeluju i u praksi. Meni je bila pružena ta mogućnost, a ovo mi priznanje pokazuje da sam je dobro iskoristio. To mi je bilo omogućeno radom na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kome sam bio u svim zvanjima – od asistenta do redovitog profesora u trajnom zvanju, a danas professora emeritusa, i u toj sam ustanovi obnašao sve moguće funkcije. Bavim se pravnom znanošću vođen s četiri načela: a) piši i objavljuj ili se prestani baviti tim poslom, b) sve što znaš prenesi drugima, c) kriv si kad šutiš i d) sve što radiš čini isključivo po svojoj savjesti.

Znanost mora ići zajedno s praksom: teoria sine praxis sicut rota sine axis – teorija bez prakse je kao kotač bez osovine.

Bavim se i praksom, sudio sam u sudu, arbitrirao u brojnim domaćim i međunarodnim trgovačkim arbitražama, bio savjetnik u velikim poslovnim  konstrukcijama, pisao zakone i sastavljao ugovore, bio predsjednik ili član brojnih nadzornih odbora pa i u svjetskim multinacionalnim grupacijama podložnim različitim jurisdikcijama, predsjedao skupštinama, djelovao u nakladničkim vijećima, pokretao, organizirao i vodio stotine savjetovanja, okruglih stolova, seminara i tribina i na njima aktivno sudjelovao, držao predavanja na poslijediplomskim studijima i za javnost. Teško mi je reći jesam li više znanstvenik ili pravni praktičar, vjerojatno nekako podjednako jedno i drugo. to olakšava pisanje, omogućuje zauzimanje jasnih stajališta i jednostavniji izričaj. Praktična iskustva prenosio sam mlađima koji iz toga mogu naučiti kako razvijati svoje sposobnosti.

Spoj znanosti i prakse danas posebno njegujem u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti organiziranjem i vođenjem dosad održanih 77. okruglih stolova s toliko objavljenih knjiga ili knjiga u fazi objavljivanja o aktualnim pitanjima prava i u vezi s njim. Na njima se okupljaju znanstvenici i praktičari, specijalisti za pojedina područja prava, pa su i oni pridonijeli dobivenom priznanju. Poruke s tih okruglih stolova upućene su mjerodavnima za donošenje odluka, doduše s promjenjivim uspjehom, ali ostaje zabilježeno – dixi et salvavi animam meam.

Priznanje koje sam dobio za cjeloživotni je doprinos pravnoj struci, a li ne mislim još stati, bavim se strukom dok to s lakoćom mogu činiti. to je kao kad bi profesionalni sportaš po prestanku karijere odjednom potpuno stao. Mora primjereno dobi održavati kondiciju potrebnu za zdrav život. Tako je i sa znanošću – jednom znanstvenik uvijek znanstvenik, primjereno prilikama i mogućnostima, bez pretjerivanja, prisile i velikog napora, istraživati i objavljivati koliko je potrebno za održavanje svježine.

 

Pretraživanje