News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Akademik Jakša Barbić dobitnik nagrade “Dr. sc. Jadranko Crnić”

 

Branko Nađ za Universitas: Priznanja Zaklade “Dr. sc. Jadranko Crnić” za 2022. godinu”

 

Riječ laureata – akademik Jakša Barbić:

Kada nakon 63 godine aktivnog djelovanja u struci dobijete priznanje kolega koji imaju najbolji uvid u sve što se na tom području događa, shvaćate da ste radili društveno korisnu stvar. Pridonijeti unaprjeđenju struke poslanje je svakog njezina pripadnika, a naročito onih koji se bave znanošću, a uz to djeluju i u praksi. Meni je bila pružena ta mogućnost, a ovo mi priznanje pokazuje da sam je dobro iskoristio. To mi je bilo omogućeno radom na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kome sam bio u svim zvanjima – od asistenta do redovitog profesora u trajnom zvanju, a danas professora emeritusa, i u toj sam ustanovi obnašao sve moguće funkcije. Bavim se pravnom znanošću vođen s četiri načela: a) piši i objavljuj ili se prestani baviti tim poslom, b) sve što znaš prenesi drugima, c) kriv si kad šutiš i d) sve što radiš čini isključivo po svojoj savjesti.

Znanost mora ići zajedno s praksom: teoria sine praxis sicut rota sine axis – teorija bez prakse je kao kotač bez osovine.

Bavim se i praksom, sudio sam u sudu, arbitrirao u brojnim domaćim i međunarodnim trgovačkim arbitražama, bio savjetnik u velikim poslovnim  konstrukcijama, pisao zakone i sastavljao ugovore, bio predsjednik ili član brojnih nadzornih odbora pa i u svjetskim multinacionalnim grupacijama podložnim različitim jurisdikcijama, predsjedao skupštinama, djelovao u nakladničkim vijećima, pokretao, organizirao i vodio stotine savjetovanja, okruglih stolova, seminara i tribina i na njima aktivno sudjelovao, držao predavanja na poslijediplomskim studijima i za javnost. Teško mi je reći jesam li više znanstvenik ili pravni praktičar, vjerojatno nekako podjednako jedno i drugo. to olakšava pisanje, omogućuje zauzimanje jasnih stajališta i jednostavniji izričaj. Praktična iskustva prenosio sam mlađima koji iz toga mogu naučiti kako razvijati svoje sposobnosti.

Spoj znanosti i prakse danas posebno njegujem u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti organiziranjem i vođenjem dosad održanih 77. okruglih stolova s toliko objavljenih knjiga ili knjiga u fazi objavljivanja o aktualnim pitanjima prava i u vezi s njim. Na njima se okupljaju znanstvenici i praktičari, specijalisti za pojedina područja prava, pa su i oni pridonijeli dobivenom priznanju. Poruke s tih okruglih stolova upućene su mjerodavnima za donošenje odluka, doduše s promjenjivim uspjehom, ali ostaje zabilježeno – dixi et salvavi animam meam.

Priznanje koje sam dobio za cjeloživotni je doprinos pravnoj struci, a li ne mislim još stati, bavim se strukom dok to s lakoćom mogu činiti. to je kao kad bi profesionalni sportaš po prestanku karijere odjednom potpuno stao. Mora primjereno dobi održavati kondiciju potrebnu za zdrav život. Tako je i sa znanošću – jednom znanstvenik uvijek znanstvenik, primjereno prilikama i mogućnostima, bez pretjerivanja, prisile i velikog napora, istraživati i objavljivati koliko je potrebno za održavanje svježine.

 

Search