Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt govorio na dodjeli zahvalnica partnerima projekta Rezolucija Zemlja

U Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 28. veljače 2023. uručene su zahvalnice partnerima projekta Rezolucija Zemlja koji je u veljači 2022. pokrenuo Večernji list kao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske. U njemu je do sada sudjelovalo više od 9000 volontera, u 50 akcija čišćenja skupljeno je više od 120 tona otpada, organizirano je više edukativnih radionica za mlade o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, kao i dvije konferencije od kojih je jedna bila međunarodna.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt kazao je da Hrvatska akademija kao domaćin ove svečanosti daje svoj obol promicanju ekologije, očuvanju okoliša i biološke raznolikosti.

“Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao najviša znanstvena i umjetnička institucija u Hrvatskoj od samih početaka, prije 162 godine, brine uz ostalo i o očuvanju prirode. Doprinos očuvanju hrvatskih prirodnih bogatstava i njihovom boljem upoznavanju dali su naši istaknuti članovi, kao što su Josip Schlosser, Ljudevit Vukotinović, Spiridion Brusina, Gustav Janeček, Branimir Gušić… Svoju predanost zaštiti prirode Hrvatska akademija djelatno pokazuje brigom o svom Arboretumu u Trstenom, jednom od hrvatskih prirodnih bisera. Također, u sklopu Akademije djeluje Znanstveno vijeće za zaštitu prirode, sa sekcijama za vode, tlo, klimu, šume, gospodarenje otpadom i zaštitu bioraznolikosti. To Znanstveno vijeće promiče zaštitu prirodnih dobara i gospodarenje njima na gospodarski, okolišno i socijalno održiv način. Prateći aktualne društvene probleme i izazove, Hrvatska akademija svjesna je naličja gospodarskog, društvenog i tehnološkog razvitka vidljivog u klimatskim promjenama, onećišćenju zraka, golemom povećanju količine otpada… Ključ promjene je u edukaciji i promjeni navika i to se odnosi na sve nas, bez iznimke. Iako je već pet do 12, još nije kasno. Počnimo danas, mijenjajmo sebe, mijenjajmo Hrvatsku, mijenjajmo svijet”, kazao je akademik Neidhardt.

Pretraživanje