News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt govorio na dodjeli zahvalnica partnerima projekta Rezolucija Zemlja

U Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 28. veljače 2023. uručene su zahvalnice partnerima projekta Rezolucija Zemlja koji je u veljači 2022. pokrenuo Večernji list kao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske. U njemu je do sada sudjelovalo više od 9000 volontera, u 50 akcija čišćenja skupljeno je više od 120 tona otpada, organizirano je više edukativnih radionica za mlade o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, kao i dvije konferencije od kojih je jedna bila međunarodna.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt kazao je da Hrvatska akademija kao domaćin ove svečanosti daje svoj obol promicanju ekologije, očuvanju okoliša i biološke raznolikosti.

“Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao najviša znanstvena i umjetnička institucija u Hrvatskoj od samih početaka, prije 162 godine, brine uz ostalo i o očuvanju prirode. Doprinos očuvanju hrvatskih prirodnih bogatstava i njihovom boljem upoznavanju dali su naši istaknuti članovi, kao što su Josip Schlosser, Ljudevit Vukotinović, Spiridion Brusina, Gustav Janeček, Branimir Gušić… Svoju predanost zaštiti prirode Hrvatska akademija djelatno pokazuje brigom o svom Arboretumu u Trstenom, jednom od hrvatskih prirodnih bisera. Također, u sklopu Akademije djeluje Znanstveno vijeće za zaštitu prirode, sa sekcijama za vode, tlo, klimu, šume, gospodarenje otpadom i zaštitu bioraznolikosti. To Znanstveno vijeće promiče zaštitu prirodnih dobara i gospodarenje njima na gospodarski, okolišno i socijalno održiv način. Prateći aktualne društvene probleme i izazove, Hrvatska akademija svjesna je naličja gospodarskog, društvenog i tehnološkog razvitka vidljivog u klimatskim promjenama, onećišćenju zraka, golemom povećanju količine otpada… Ključ promjene je u edukaciji i promjeni navika i to se odnosi na sve nas, bez iznimke. Iako je već pet do 12, još nije kasno. Počnimo danas, mijenjajmo sebe, mijenjajmo Hrvatsku, mijenjajmo svijet”, kazao je akademik Neidhardt.

Search