Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

“Priča o jednom Kaju” autorice dr. sc. Bojane Schubert iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU

 

Popularno-znanstvena slikovnica Priča o jednom Kaju (Srednja Europa, 2021.) autorice dr. sc. Bojane Schubert iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU i ilustratora Grge Petrova, mag. dizajna iz studija Disegnat, publikacija je koja na zabavan i djeci prijemčiv način pripovijeda priču o povijesti kajkavskoga književnog jezika kojim se pisalo od polovice 16. do polovice 19. stoljeća na području sjeverozapadne Hrvatske.
Prikazujući jezik kao stablo, slikovnica spominje najistaknutije kajkavske pisce iz raznovrsnih grana ljudskog djelovanja – od prava, medicine, matematike i astronomije, do leksikografije, književnosti i bontona. Slike stranica slikovnice u prilogu.

Od svoje objave u kolovozu 2021. slikovnica je postigla zapaženi uspjeh. Agencija za odgoj i obrazovanje, krovna hrvatska ustanova koja obavlja stručne i savjetodavne poslove u odgoju i obrazovanju, uvrstila je slikovnicu  Priča o jednom Kaju kao drugi nastavni materijal u nastavi hrvatskoga jezika 5. razreda osnovnih škola.

Dosad je predstavljena u više mjesta (Krapina, Ludbreg, Donja Stubica, Karlovac), a posljednje online predstavljanje bilo je povodom Mjeseca hrvatskoga jezika 21. 2. – 17. 3. 2022. u organizaciji Knjižnice Medveščak – Odjela za mlade: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/prica-o-jednom-kaju/60014
Slikovnica je uvrštena i među finaliste na Zagreb Design Week-u: https://zagrebdesignweek.com/izlagaci/grgo-petrov/
Odjeci iz medija: Varaždinski.hr    Jutarnji list

Pretraživanje