Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Član suradnik HAZU Miro Gavran izabran za predsjednika Matice hrvatske

Hrvatski književnik Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabran je u subotu 6. studenog 2021. za novog predsjednika Matice hrvatske na mandat od četiri godine na skupštini ove najstarije hrvatske kulturne ustanove održanoj u Zagrebu. Za potpredsjednicu Matice hrvatske ponovno je izabrana akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

Miro Gavran rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi 1961. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1986. Radio je kao dramaturg (1986.–1989.) i umjetnički direktor (1989.–1992.) zagrebačkoga Teatra &TD. Godine 1995. osnovao je u Zagrebu Epilog teatar koji je izvodio njegove dramske tekstove, a 2002. Teatar Gavran. Piše drame, romane, pripovijetke i najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Prema Gavranovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Festival od 2003. djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. u Češkoj, u Pragu, a 2019. održao se u njemačkom Augsburgu.

Za člana suradnika HAZU, u Razredu za književnost, Miro Gavran je izabran 2014. Od 25 njegovih prethodnika na čelu Matice hrvatske njih 15 bili su članovi Akademije: Matija Mesić, Ivan Kukuljević, Tadija Smičiklas, Ivan Trnski, Đuro Arnold, Fran Tućan, Dragutin Domjanić, Albert Bazala, Gustav Krklec, Jakša Ravlić, Hrvoje Iveković, Ljudevit Jonke, Petar Šegedin, Josip Bratulić i Stjepan Damjanović. Smičiklas i Bazala bili su ujedno i predsjednici Akademije.

 

Pretraživanje