News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Član suradnik HAZU Miro Gavran izabran za predsjednika Matice hrvatske

Hrvatski književnik Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabran je u subotu 6. studenog 2021. za novog predsjednika Matice hrvatske na mandat od četiri godine na skupštini ove najstarije hrvatske kulturne ustanove održanoj u Zagrebu. Za potpredsjednicu Matice hrvatske ponovno je izabrana akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

Miro Gavran rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi 1961. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1986. Radio je kao dramaturg (1986.–1989.) i umjetnički direktor (1989.–1992.) zagrebačkoga Teatra &TD. Godine 1995. osnovao je u Zagrebu Epilog teatar koji je izvodio njegove dramske tekstove, a 2002. Teatar Gavran. Piše drame, romane, pripovijetke i najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Prema Gavranovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Festival od 2003. djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. u Češkoj, u Pragu, a 2019. održao se u njemačkom Augsburgu.

Za člana suradnika HAZU, u Razredu za književnost, Miro Gavran je izabran 2014. Od 25 njegovih prethodnika na čelu Matice hrvatske njih 15 bili su članovi Akademije: Matija Mesić, Ivan Kukuljević, Tadija Smičiklas, Ivan Trnski, Đuro Arnold, Fran Tućan, Dragutin Domjanić, Albert Bazala, Gustav Krklec, Jakša Ravlić, Hrvoje Iveković, Ljudevit Jonke, Petar Šegedin, Josip Bratulić i Stjepan Damjanović. Smičiklas i Bazala bili su ujedno i predsjednici Akademije.

 

Search