Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

5. Hrvatski kongres psihodermatologije s međunarodnim sudjelovanjem

Akademkinja Mirna Šitum, Predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa:

Poštovane kolegice i kolege,  dragi gosti i prijatelji hrvatske psihodermatologije!

Sve vas srdačno pozdravljam u ime Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice u kojoj psihodermatologija u kliničkoj praksi „živi“ već 20 godina, u ime Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju HLZ-a i Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a, organizatora ovog 5. hrvatskog kongresa psihodermatologije s međunarodnim sudjelovanjem. Istaknula bih da nam je kao organizatorima velika čast što je pokrovitelj našeg kongresa Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, krovna institucija hrvatske znanosti i umjetnosti.

Od našeg prvog kongresa 2004. g. na kojem smo uz potporu najeminentnijih svjetskih stručnjaka u tom području stidljivo prikazivali naše prve rezultate kliničkog i znanstvenog rada u psihodermatologiji, prošlo je 17 godina. U tom proteklom vremenu naučili smo mnoge lekcije, stekli bogato iskustvo, trasirali novi cjelovit i integrativan put hrvatske dermatovenerologije kojim dolazimo k našim pacijentima te učvrstili našu odlučnost da na tom putu koji nosi najveću dobrobit u liječenju bolesnika trajno i ostanemo.
I na ovom petom kongresu vas želimo uvesti u ozbiljan svijet psihodermatologije u kojem ne postoji dermatološki, psihološki i psihijatrijski seciran čovjek, postoji samo čovjek kao jedinstveno i nedjeljivo biće. Postoji samo osoba o čijem zdravlju treba brinuti više stručnih ljudi, a sve da bi njegov život postao kvalitetniji i odraz njegovog lica u zrcalu radosniji. Postoji naša obveza da tu potrebu naučimo prepoznati i stečeno znanje primijenimo u svakodnevnom radu.

Peti hrvatski kongres psihodermatologije s međunarodnim sudjelovanjem zajedno organiziraju dermatovenerolozi, psiholozi i psihijatri s velikim iskustvom i međunarodnim ugledom, svi odreda zaljubljenici u psihodermatologiju. Znanstveni program obuhvatit će predavanja, simpozije, radionice i prezentacije postera, sve kroz virtualno druženje i šetnju koja nam je svima zadnje gotovo dvije godine jedini način zajedničkog rada i druženja. Unatoč ograničenjima koji nam ne dopuštaju topli susret i ljudski dodir, sigurna sam da ćemo nakon i na ovaj način koncipiranog, zajedničkog kongresa biti bogatiji za mnoge spoznaje uključujući i onu da istinu ne saznajemo samo umom već i srcem! Sve na dobrobit našim bolesnicima!

Pretraživanje