Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Božo Biškupić Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u petak 26. veljače nekadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića koji je tom prigodom Akademiji darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću sa stihovima akademika Luke Paljetka i grafičkim listovima 33 hrvatska likovna umjetnika, među kojima su i akademici Zlatan Vrkljan i Zlatko Keser.

 

Zagreb, 26. veljače 2021. – Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u petak 26. veljače nekadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića koji je tom prigodom Akademiji darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću sa stihovima akademika Luke Paljetka i grafičkim listovima 33 hrvatska likovna umjetnika. Među njima su i akademici Zlatan Vrkljan i Zlatko Keser, dok je akademik Paljetak u čast akademika Tonka Maroevića, nekoliko dana nakon što je umro u kolovozu 2020., spjevao sonetni vijenac s njegovim imenom u akrostihu.

Pjesničko-grafičku mapu objavila je Zbirka Biškupić, a Božo Biškupić zamislio ju je kao zamjenu za nadgrobni vijenac te je okupio likovne umjetnike s kojima je akademik Maroević bio blizak, kao i akademika Paljetka koji je u zahtjevnoj pjesničkoj formi opisao njihova međusobna druženja.

Na susretu akademika Neidhardta i Bože Biškupića nazočni su bili i glavni tajnik HAZU akademik Dario Vrenetar, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Zlatan Vrkljan i tajnica HAZU Sara-Sanela Butorac.

Marijan Lipovac

Ured za odnose s javnošću i medije HAZU

 

Pretraživanje