Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 2. veljače, 2022

Akademik Slobodan Vukičević i suradnici otkrili novu terapiju za akutni infarkt miokarda

Rezultati istraživanja Laboratorija za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) u Trstu o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda objavljeni su u siječnju 2022. u prestižnom časopisu Nature Communications. Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića.

Pročitaj više
Obavijesti i natječaji HRZZ 2. veljače, 2022

Izmjena procedure za financijsko praćenje projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost

Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost je radi jednostavnije procedure financijskoga praćenja projekata usvojio novi Obrazac financijskoga izvješća za financirane uspostavne istraživačke i istraživačke projekte, kao i novi Priručnik za praćenje financiranih projekata te Upute za popunjavanje obrazaca za podnošenje izvješća. Pojednostavljeni postupak primjenjuje se od 1. veljače 2022. 

Pročitaj više
Obavijesti i natječaji HRZZ 7. veljače, 2022

HRZZ: Otvaranje bilateralnih natječaja sa Švicarskom i Slovenijom

Temeljem Multilateralnog sporazuma o suradnji između Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i Swiss National Science Foundation (SNSF) odnosno Hrvatske zaklade za znanost i Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) HRZZ u okviru inicijative Weave raspisuje natječaj za sufinanciranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih odnosno slovensko-hrvatskih istraživačkih projekata.

Pročitaj više
Priopćenje 31. siječnja, 2022

Umro akademik Daniel Rukavina

U ponedjeljak 31. siječnja 2022. u Rijeci je u 85. godini života umro akademik Daniel Rukavina, istaknuti hrvatski liječnik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2000. i voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci. Rodio se 22. veljače 1937. u Sarajevu. Od 1962. do 2009. predavao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci kojem je od 2001. do 2009. bio rektor.

Pročitaj više
Priopćenje 18. siječnja, 2022

Natječaj za stipendiju iz Fonda “Zlatko i Joyce Baloković” za akademsku godinu 2022./2023. 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, kao institucija ovlaštena za predlaganje kandidata za dodjeljivanje stipendije iz Fonda “Zlatko i Joyce Baloković Scholarship Fund” za poslijediplomski studij na Sveučilištu Harvard, objavljuje mogućnost prijavljivanja za stipendiju, prema odluci osnivača Stipendijalnog fonda Zlatko i Joyce Baloković, studentima iz Republike Hrvatske u akademskoj godini 2022./2023. na bilo kojoj školi ili odjelu Sveučilišta Harvard.

Pročitaj više
Priopćenje 24. siječnja, 2022

Intervju akademika Nikole Bašića u Večernjem listu

Akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća  za turizam i prostor HAZU, upozorava na neodgovorno upravljanje prostorom uz obalu. Dvadeset i prvo stoljeće na hrvatskoj obali obilježeno je nekretninskom ekspanzijom, kaotičnom urbanizacijom, stvaranjem linearnih dužobalnih naselja i pretjeranim gomilanjem smještajnih kapaciteta bez ikakve ideje, upozorilo je Znanstveno vijeće  za turizam i prostor HAZU krajem 2021. u Izjavi za javnost o prijetnji sraza turizma i hrvatskog prostora.

Pročitaj više
Priopćenje 24. siječnja, 2022

NOĆ MUZEJA 2022. u jedinicama HAZU

Jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Kabinet grafike, Gliptoteka u suradnji s Kabinetom za arhitekturu i urbanizam i Arhivom za likovne umjetnosti te Hrvatski muzej arhitekture sudjeluju u tradicionalnoj manifestaciji NOĆ MUZEJA, sedamnaestoj po redu, koja se 28. siječnja 2022. godine održava na temu MUZEJI – IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG, a i ove je godine najveći dio događanja dostupan digitalnim kanalima komuniciranja i prijenosa sadržaja.

Pročitaj više

Pretraživanje