Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 1. travnja, 2022

“Priča o jednom Kaju” autorice dr. sc. Bojane Schubert iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU

Dr. sc. Bojana Schubert iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU i ilustrator Grgo Petrov, mag. dizajna iz studija Disegnat, autori su publikacije PRIČA O JEDNOM KAJU o kajkavskom jeziku koja je postigla zapaženi uspjeh: Agencija za odgoj i obrazovanje RH preporučila je upotrebu Priče o jednom Kaju kao nastavni materijal u nastavi hrvatskoga jezika za osnovne škole, a bila je i uvrštena među finaliste na Zagreb Design Week-u.

Pročitaj više
PriopćenjeSkup 30. ožujka, 2022

PRVI POZIV za sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu Održivost kulturne baštine

Objavljen je prvi poziv za sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu ODRŽIVOST KULTURNE BAŠTINE koji će se održati u Velikoj Gorici, 13. i 14. listopada 2022. godine, u okviru međunarodne manifestacije DANI EUROPSKE BAŠTINE. U organizaciji sudjeluje i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici – voditelj akademik Željko Cvetnić, a član suradnik HAZU Ratko Cvetnić član je Programskog odbora manifestacije. Rok za prijavu sudjelovanja je do 23. svibnja 2022.

Pročitaj više
Priopćenje 31. ožujka, 2022

Inicijativa Zaustavite pedocid černozema u Ukrajini – suicid čovječanstva

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj sjednici održanoj u srijedu 30. ožujka 2022. primilo je obavijest o objavljenoj inicijativi akademika Ferde Bašića i akademika Ive Šlausa pod naslovom Zaustavite pedocid černozema u Ukrajini – suicid čovječanstva kojom se ističe važnost černozema (zemlje crnice) i predlaže da ga se proglasi nadnaraštajnom, trajnom baštinom čovječanstva pod nadzorom organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO te upozorava na pedocid globalne žitnice černozema u Ukrajini koji dovodi u pitanje globalnu prehrambenu sigurnost.

Pročitaj više
Otvoren natječaj 30. ožujka, 2022

Ministarstvo kulture i medija RH objavilo Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini

Ministarstvo kulture i medija RH objavilo je Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini, a rok za prijavu je 11. studenoga 2022. Ministarstvo otkupljuje knjige domaćih izdavača na hrvatskome jeziku: djela suvremene domaće književnosti, prijevode djela suvremene svjetske književnosti, djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i umjetnost te vrijedne knjige i slikovnice za djecu i mlade.

Pročitaj više
Priopćenje 28. ožujka, 2022

Umro Vladimir-Đuro Degan, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U nedjelju 27. ožujka 2022. u Zagrebu je u 87. godini života umro istaknuti hrvatski pravnik prof. emer. Vladimir-Đuro Degan, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1990. Rodio se 2. srpnja 1935. u Bosanskom Brodu. Od 1985. do 1997. bio je upravitelj Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a od 1997. do 2021. bio je njegov voditelj.

Pročitaj više
Priopćenje 22. ožujka, 2022

Jadranka Skorin-Kapov, dopisna članica HAZU, promovirana u rang SUNY Distinguished Teaching Professor

Jadranka Skorin-Kapov, dopisna članica HAZU, promovirana je 6. ožujka 2022. u rang State University of New York (SUNY) Distinguished Teaching Professor. Ova prestižna čast dodjeljuje se profesionalcima najvišeg kalibra, iznimnim edukatorima i mentorima, predanima intelektualnom razvoju studenata, a ujedno odražava uvažavanje i poštovanje kolega i studenata za postignuća prof. dr. sc. Jadranke Skorin-Kapov.

Pročitaj više
Priopćenje 15. ožujka, 2022

Umro Borivoj Popovčak, nekadašnji upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

U utorak 15. ožujka 2022. u Zagrebu je u 68. godini života umro Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2005. do 2020. Rodio se 22. siječnja 1955. u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu 1986. diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju, a u Strossmayerovoj galeriji radio je od 1989. Bio je autor je mnogih izložbi, u Strossmayerovoj galeriji i izvan nje, kao i niza stručnih i znanstvenih priloga.

Pročitaj više
Priopćenje 15. ožujka, 2022

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovano 6057 knjiga akademika Antuna Dubravka Jelčića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt potpisao je u utorak 15. ožujka 2022. darovni ugovor sa Zrinkom Jelčić kojim je ona Hrvatskoj akademiji darovala knjižničnu građu svog oca, pokojnog akademika Antuna Dubravka koja se sastoji od 6057 naslova knjiga. Tu će građu koristiti Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi gdje će se knjige smjestiti u Spomen-sobi akademika Antuna Dubravka Jelčića.

Pročitaj više
Priopćenje 14. ožujka, 2022

Akademik Andrija Mutnjaković darovao Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svoj atelijer u Zagrebu

Istaknuti hrvatski arhitekt akademik Andrija Mutnjaković darovao je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svoj atelijer u Ulici Milke Trnine 38 Zagrebu sa svim pokretninama, uključujući i bogatu arhitektonsku građu. Atelijer će se koristiti za poboljšanje rada i aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU koji će darovanu građu čuvati kao cjelinu pod nazivom Zbirka Andrije Mutnjakovića i ona će biti smještena u darovanom atelijeru.

Pročitaj više

Pretraživanje