SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanstveno-stručni skup Tomislav Krizman i njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti

Znanstveno-stručni skup Tomislav Krizman i njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti, koji povodom 140. godišnjice umjetnikova rođenja organiziraju Katedra za modernu umjetnost i vizualne komunikacije Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arhiv za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak i petak, 29. i 30. rujna 2022.

Grafičar, slikar, scenograf i dizajner Tomislav Krizman (1882. – 1955.) jedan je od ključnih protagonista hrvatske likovne scene prve polovice 20. stoljeća i autor koji je značajno obilježio povijest hrvatske grafike, grafičkog dizajna, umjetničkog obrta i scenografije. Bio je suosnivač niza umjetničkih udruženja i pokretač brojnih inicijativa (Društva hrvatskih umjetnika „Medulić“, Proljetnog salona, Udruženja za promicanje umjetničkog obrta Djelo itd.), aktivno je sudjelovao u organizaciji izložaba i predstavljanja Kraljevine SHS / Jugoslavije na značajnim međunarodnim izložbama, a tijekom plodne karijere obnašao je i brojne istaknute funkcije (scenograf zagrebačkoga Narodnog kazališta, kustos i ravnatelj Moderne galerije, profesor Akademije likovnih umjetnosti, akademik JAZU). Unatoč tome njegov su život, djelo i doprinos do sada bili tek fragmentarno istraženi, interpretirani i kontekstualizirani te je cilj skupa aktualizirati djelo i ulogu Tomislava Krizmana, potaknuti iščitavanje i sagledavanje njegova opusa i djelovanja iz različitih rakursa te po prvi put cjelovito razmotriti njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Na skupu sudjeluje 21 izlagač iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a teme su podijeljene u šest sesija koje pokrivaju širok spektar djelatnosti Tomislava Krizmana: Prilozi biobibliografiji i ostavština, Javno djelovanje u institucijama i udruženjima, Krizman kao organizator izložbi, Krizman u kontekstu, Od grafike do scenografije i Od oblikovanja tekstila do opreme interijera.

Svečano otvorenje skupa održat će se u dvorani D6 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 29. rujna 2022. u 10 sati.

Kao popratni program skupa isti dan, 29. rujna 2022. u 12 sati u Auli Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorit će se izložba Tomislav Krizman – oprema knjiga i časopisa čija je autorica Lovorka Magaš Bilandžić. Na izložbi, koja će biti otvorena do srijede, 12. listopada 2022., predstavit će se izbor knjiga i časopisa koje je oblikovao Tomislav Krizman, a koji se nalaze u fondu Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga sažetaka s programom skupa dostupna je na sljedećoj poveznici:

https://maia.ffzg.hr/att/2022/9/Knjiga-sazetaka-Tomislav-Krizman-i-njegov-doprinos-hrvatskoj-kulturi-i-umjetnosti.pdf

Na početku skupa prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt te predstavnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje, izv. prof. dr. sc. Dolores Grmača i pročelnik Odsjeka za povijest umjetnosti izv. prof. dr. sc. Franko Ćorić.

Datum

29. - 30. rujan, 2022
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00

Lokacija

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Lučića 3, Zagreb
Website
http://ihjj.hr/14dijalekti/
Kategorija
Kabinet za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti HAZU

Organizator

Kabinet za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti HAZU
Telefon
+385(0)14825406
Email
arlikum@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/kabinet-za-arhitekturu-i-urbanizam/