Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Virtualna izložba Volja je kostur – želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike

Arhiv za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postavio je na portal Digitalne zbirke HAZU virtualnu izložbu u suradnji s Arhivom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Okosnicu izložbene koncepcije predstavlja neobjavljeni udžbenik akademika Rudolfa Valdeca i Bele Csikosa Sesije iz 1914. godine.

Poveznica na izložbu: dizbi.hazu.hr/anatomija/

U sklopu ostavštine akademika Rudolfa Valdeca, kipara i profesora na Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt (današnjoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu) koja je pohranjena u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU, nalazi se maketa anatomskog atlasa Plastička anatomija. Riječ je o razrađenom konceptu udžbenika, koji su njegovi autori, prof. dekorativnog kiparstva i anatomije Rudolf Valdec i prof. slikarstva Bela Csikos-Sessia, namijenili poduci svojih studenata tadašnje Više škole za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Model tog budućeg udžbenika uključuje, uz stručni medicinski dio anatomske nomenklature, i rukopisne tekstove R. Valdeca, mnoge u formi predavanja, te niz izuzetno kvalitetnih, umjetničkih ilustracija izvedenih u raznim grafičkim tehnikama. Plastička anatomija trebala je buduće slikare i kipare podučiti medicinskim činjenicama vezanim za anatomiju čovjekovog tijela, dok je brojnim opisanim i ilustriranim primjerima omogućivao predodžbu njihove praktične primjene u  mjeri važnoj za umjetnički prikaz čovječjeg tijela. Trud i nastojanje ove dvojice prvih profesora tek osnovane Akademije, nije urodio željenim rezultatom, jer udžbenik, uslijed sklopa raznih okolnosti, nikada nije objavljen.

Početna premisa u oblikovanju same izložbene koncepcije uključivala je kompleksnost i interdisciplinarnost samog udžbenika Plastičke anatomije, u kojem se susreću znanost (medicina) i umjetnost. Stoga su u projekt, osim Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije, gdje se čuva sama građa, uključeni i suradnici sa ALU u Zagrebu, te Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije, što se neposredno odražava u njezinom strukturiranju. Izložba je okvirno podijeljena u pet cjelina, koje uključuju povijesni razvoj anatomije kao znanstvene discipline, prezentiran brojnim ilustracijama i primjerima iz vanjskih izvora, kao i povijesnih anatomskih atlasa, zatim pojavu i uvođenje nastavnog predmeta anatomije za potrebe umjetnika,  predstavljanje samog udžbenika, njegove strukture i artefakata, do prezentiranja kasnije nastalih srodnih anatomskih priručnika (tiskanih i rukopisnih), čiji su autori bili nasljednici i učenici Valdeca i Csikosa. Peta cjelina predstavlja današnju ulogu predmeta Plastične anatomije na zagrebačkoj ALU: uz anatomske crteže studenata može se pogledati video zapis razgovora s dekanom ALU, prof. Tomislavom Buntakom, te kratki film prof. Darka Bakliže, predavača Plastične anatomije na Odsjeku za animaciju i nove medije.

Datum

17. lipnja, 2021 - 31. prosinca, 2021
Isteklo!

Vrijeme

08:00

Lokacija

Online
Kategorija
Kabinet za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti HAZU

Organizator

Kabinet za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti HAZU
Telefon
+385(0)14825406
Email
arlikum@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/kabinet-za-arhitekturu-i-urbanizam/