SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

U Knjižnici HAZU predstavljanje monografske knjige Dani Ede Murtića 2011. – 2021.

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 12. listopada 2021. predstavljena je monografska knjiga Dani Ede Murtića 2011. – 2021., autora Milana Bešlića, koju je u prigodi obilježavanja 100. godišnjice rođenja akademika Ede Murtića objavila njegova rodna Općina Velika Pisanica gdje se ova manifestacija svake godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt podsjetio je na zasluge Ede Murtića za hrvatsko i svjetsko slikarstvo i umjetnost, kazavši da je bio inventivan, britak i radoznao. Istaknuo je važnost održavanja Dana Ede Murtića u Velikoj Pisanici, posebno za mlade umjetnike, a zahvalio je i Murtićevoj supruzi Goranki Vrus Murtić te sinovima Marku Murtiću i Ranku Murtiću zbog brige o njegovom opusu i njegovoj popularizaciji.

Kako je kazao Milan Bešlić,  Dani Ede Murtića profilirali su se kao relevantan promicatelj visokih likovnih vrijednosti u mediju crteža, i promoviranju i afirmiranju mladih umjetnika na suvremenoj likovnoj sceni. Ove godine manifestacija je uz Veliku Pisanicu i Akademiju likovnih umjetnosti ostvarena u nizu drugih institucija u Zagrebu, Bjelovaru i u Mostaru.

„Dani Ede Murtića postali su kulturni brend Velike Pisanice koja tom manifestacijom jača vlastito identitetsko obilježje s uporištem na kulturnoj podlozi s golemom simboličkom snagom slikarevog imena, kojim emanira u hrvatskom kulturnom prostoru kao svojom kulturnom institucijom“, kazao je Bešlić.

Akademik Zlatko Keser kazao je da je manifestacija pokazala da smrt ne mora biti definitivna te dodao da je crtež forma iz koje se pokreće cijeli mehanizam istraživanja i oblikovanja. Izrazio je očekivanja da će Akademija likovnih umjetnosti ponovno pokrenuti kreativno crtanje kao predmet.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak kazao je da je monografija dokaz kontinuiteta velikog Murtićeva umjetničkog iskustva koji je uz pomoć Kesera došao do studenata i također izrazio nadu da će ALU pokrenuti kolegij kreativnog crtanja.

O važnosti Dana Ede Murtića govorio je i načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali.

Datum

12. listopada, 2021
Isteklo!

Vrijeme

12:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Zagreb